Buje: Ravnateljica ucilišta na popravnom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnateljica bujskog Puckog otvorenog ucilišta Lorella Limoncin Toth ima rok do 30. rujna da ispravi nedostatke u radu i poboljša suradnju s Gradom, lokalnim institucijama i udrugama. Pri tome ce kontaktirati iskljucivo s dogradonacelnicom Mariannom Jelicich Buic. Obaveza joj je i da do 30. lipnja utjece na kucnog majstora (njenog supruga, op. a.), zaduženog i za druge tehnicke i graficke poslove, kako bi promijenio odnos prema radu i korisnicima usluga u zgradi Ucilišta.

Takav je zakljucak Upravno vijece te ustanove donijelo na prošlotjednoj sjednici, uvažavajuci izlaganje gradonacelnika Edija Andreašica i nezadovoljstvo ravnateljicinim radom. Pritom nije prihvacen njegov prijedlog da joj izglasaju nepovjerenje.

Andreašic: Ne mogu tolerirati nerad


Situacija na relaciji Grad - Ucilište kuhala je vec neko vrijeme, a eskalirala je nedavno na Gradskom vijecu, kad se naizgled rutinska tocka dnevnog reda - izvještaj o prošlogodišnjem radu Ucilišta, pretvorila u oštru kritiku i otvoren napad gradonacelnika i njegove zamjenice na Limoncin Toth.

Andreašic je svoj stav sažeo u dvije recenice: Izvještaj je gotovo identican onom iz 2009., uz gubitak nekih programa i bez vidljivih pomaka, osim cinjenice da imaju jednu zaposlenicu više (ravnateljicu); te da se odredeni poslovi odraduju odlicno, ali je nezadovoljan upravo s njom i kucnim majstorom Zoltanom Tothom.

- Ne kritiziram vas osobno, ali ne mogu tolerirati nerad, zakljucio je, spominjuci i lošu suradnju s Gradom, udrugama i institucijama te lošu radnu atmosferu unutar Ucilišta. Napomenuo je i da ravnateljica kao glavne probleme spominje potrebu renoviranja WC-a i proširenja galerijice Foyer "što je licemjerno, jer je moglo biti i ranije napravljeno". (Limoncin Toth se na mjesto ravnateljice vratila nakon dva cetverogodišnja gradonacelnicka mandata.)

Jelicich Buic je konstatirala da je izvještaj estetski lijep, ali sadržajno manjkav i neprihvatljiv (izuzev dijela koji se tice Nastavnog centra rijeckog Ekonomskog fakulteta i Gradske knjižnice), osobito u trenutku kad brojni pojedinci i udruge bez naknade ulažu svoj rad i energiju kako bi pokrenuli grad.

- Ustanova koja bi morala sve te subjekte povezati, podržati i s njima iskonski suradivati na projektima - to ne radi, vec jednostavno opstruira, zakljucila je. Etnografski muzej je nakon svecanog otvorenja u rujnu, naglasila je, ponovno zatvoren, a suradnja ne znaci ustupanje prostorija i tehnicku podršku. Kritizirala je i što nisu spomenuti suradnja s udrugom ZiiD kao ni rad Savjetovališta za obitelj. "Treba poduzimati inicijative", zakljucila je Jelicich Buic.

Kvalitetne djelatnosti Ucilišta s obzirom na sredstva


- Nisam spominjala pojedine aktivnosti, jer mi nije obicaj pripisivati si tude zasluge, objasnila je Limoncin Toth, odlucno odbacujuci imputirani animozitet izmedu Ucilišta i ZiiD-a, kao i nedostatak suradnje i dobre radne atmosfere. Muzej je zimi zatvoren jer nema grijanja i ponovno ce ga otvoriti na proljece, rekla je takoder, a radno mjesto ravnateljice nije novo, no duže ga je vrijeme obavljala vršiteljica dužnosti. Istaknula je i da bi proširenje Foyera bilo dobro, ali nije neophodno, dok ranije nije napravljeno jer se taj prostor još nije koristio kao galerija.

Vijecnici su izvještaj ipak prihvatili, s jednim glasom protiv (SDP-ovac Oleg Kraljevic) i dva suzdržana (SDP-ovac Boris Jovic i HDZ-ovac Damir Kovacevic), dok je nezavisni Edi Kozlovic napustio sjednicu neposredno prije glasanja. Zanimljivo je da su Kozlovic i Kraljevic clanovi Upravnog vijeca Ucilišta, a na sjednici tog tijela o izvještaju su se ocitovali - pozitivno!

- Ako ocekujemo više - trebamo više i uložiti. Proracun od 1,3 milijuna kuna kojim Ucilište ukupno raspolaže je stvarno malen za funkcioniranje sustava. Zgradu u vlasništvu Grada trebalo bi obnoviti - izgleda kao i prije 30-ak godina i na daj bože da netko od gostiju ude u one WC-e, rekao je Kozlovic, koji je sa sjednice otišao jer "diskusija koja se odužila i takav nacin komunikacije nisu nigdje vodili".

Kraljevic je zakljucio da je, iako je dobro da je ukazano na nezadovoljstvo radom Ucilišta ili ravnateljice, mjesto za raspravu o tome negdje drugdje - u gradskoj upravi i Upravnom vijecu, što se nakon gradskog vijeca i ostvarilo. Predsjednica tog tijela Lionela Pauzin Acquavita rekla je da uvijek postoje dva mjerila za neciji rad.

- Onaj koji ga obavlja smatra da cini puno, dok ce onaj koji promatra misliti da treba više. Možda je stvar u tome što se radi na više malih stvari bez velikog odjeka i trebalo bi se koncentrirati na nekoliko vecih projekata. Smatram da Ucilište sa svojim djelatnostima dostiže kvalitetnu razinu s obzirom na sredstva kojima raspolaže i malu sredinu u kojoj djeluje, zakljucila je Pauzin Acquavita.


Podijeli: Facebook Twiter