Buje: Raskol u vladajućoj koaliciji?

Sa sjednice bujskog Gradskog vijeća (K. FLEGAR)
Sa sjednice bujskog Gradskog vijeća (K. FLEGAR)

Premalo je vijećničkih ruku sinoć bilo u zraku da bi na sjednici Gradskog vijeća Buja prošao drugi rebalans proračuna. Predloženo je smanjenje gradske kase za 5,9 milijuna kuna ili 20 posto od prvotnog plana, na 23,8 milijuna. Prijedlog uključuje i umanjenje daljnjih izdvajanja za društvene djelatnosti, udruge i klubove (socijalu, zdravstvo, školstvo, kulturu i sport) u iznosu od 119 tisuća (ili 10 posto tih rashoda).

Buje već kronično za te nenamjenske potrebe izdvajaju novac (ove godine oko tri milijuna) koji je namjenski - za strogo određene svrhe, što redovno konstatira i državna revizija, objasnio je gradonačelnik Edi Andreašić.

Troje je vijećnika HDZ-a, Jasna Opačak, Damir Kovačević i Željka Hrlić, bilo suzdržano za većinu predloženih programa koji čine proračun. U pojedinim im se slučajevima u suzdržanosti pridružio IDS-ovac Paolo Barbo, dok sjednici nisu prisustvovali SDP-ovci (na vlasti u koaliciji s IDS-om), Oleg Kraljević i Boris Jović, čiji su glasovi mogli promijeniti ishod.

Tako su zeleno svjetlo dobila tek dva od 11 programa - za gradnju objekata komunalne infrastrukture te za ostala kapitalna ulaganja i prostornoplansku dokumentaciju pa rebalans nije donesen, usprkos povlačenju kritiziranog smanjenja iznosa za umirovljenike (5,5 tisuća kuna) i Gradsko društvo Crvenog križa (7 tisuća). Predsjednik Vijeća Fabrizio Vižintin izrazio je žaljenje rezultatom, poručio da će do kraja godine budžet morati "skratiti" za pet milijuna i ponadao se da će doći do usklađenja mišljenja.

SDP-ovci stavili vijećničke mandate na raspolaganje

Na pitanje zašto SDP-ovci nisu prisustvovali sjednici, Boris Jović je rekao da su obojica stavila vijećnički mandat na raspolaganje stranci, da svojim istupanjem nisu opstruirala rad Vijeća jer ono ima kvorum te da će se o njihovim razlozima stranka očitovati na konferenciji za novinare. "Zasad nemam komentara", rekao je Oleg Kraljević, također najavljujući konferenciju.

Na hodnicima gradske vijećnice doznajemo je da je došlo do nesuglasica s gradonačelnikom te da SDP-ovci smatraju da se njihovo mišljenje ne uvažava, što se, između ostalog, očitovalo prezentacijom idejnog rješenja za izgradnju vrtića o čijim detaljima nisu bili informirani i diskusijom o rebalansu na klubu vijećnika.

Komentar smo danas potražili i od gradonačelnika, koji je bio na službenom putu u Sloveniji, a na mobitel se nije javljao. (Piše Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter