Buje: Pregršt smijeha i dobrog raspoloženja

Promenada bujskim središtem
Promenada bujskim središtem

Pregršt smijeha i dobrog raspoloženja obilježio je prvi od tri dana Festivala dell'Istroveneto/Festivala istrovenetskog narječja. Publika u kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta odlično se zabavila uz prvi dio smotre ostvarenja kazališnih skupina Zajednica Talijana iz Hrvatske i Slovenije, pod nazivom "Su e xo pel palco" (Gore-dolje po pozornici).

Duhovitim, komičnim i grotesknim scenama iz autorskih ili klasičnih djela prilagođenih komediji predstavili su se simpatični glumci amateri ZT-a "Fulvio Tomizza" iz Umaga, koji su uspješno probili led, zatim glumci iz Vodnjana, Pule, Rovinja, Grožnjana, Kaštela i Lovrečice - Babića.

Svi su nagrađeni zasluženim srdačnim aplauzima, kao i savršena voditeljica Jessica Acquavita, a večer je zaključena projekcijom dokumentarnog filma Matije Debeljuha iz projekta "Statica #", gdje mještani Momjana govore o nekadašnjem životu uz potok Arđila.

Ovogodišnje drugo izdanje manifestacije kojoj je cilj očuvati, valorizirati i promovirati istrovenetsko narječje, započelo je svečano, ali bez velike pompe i službenih govora - promenadom limene glazbe, članova karnevalske grupe odjevene u venecijanske kostime i učenika Talijanske osnovne škole "Edmondo De Amicis" od Starogradskog trga slobode do središnjeg Trga Josipa Broza Tita.

"Venecijani" su uz pomoć inicijatorice (zajedno sa županijskim pročelnikom za kulturu Vladmirom Torbicom) i koordinatorice Festivala, dogradonačelnice Marianne Jelicich Buić i voditeljice otvorenja, glumice Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke Rosanne Bubola podigli festivalsku zastavu, pri čemu je ključna bila tehnička podrška Speleološkog društva Buje.

Toplim je pljeskom nagrađen odličan nastup osnovaca iz TOŠ, koji su izveli isječak iz svoje autorske predstave "I robacampane" (Kradljivci zvona), slikovito i zvrkasto podsjećajući na sukobe između građana Buja i Pirana u vrijeme Mletaka.

Piran je uslijed svađa, zbog navodnog špijuniranja sa zvonika bujske župne crkve sv. Servula, dobio dozvolu za njegovo rušenje, a zauzvrat je grupa Buježa 1425. u Piranu ukrala jedno zvono te je 1480. podignut novi zvonik.

Mališani su zanimljive činjenice iz povijesti tečno ispričali kroz osebujne likove, među kojima je i zaljubljeni par u maniri Romea i Julije, Martin iz Buja i Marieta iz Pirana.

Nakon nastupa limene glazbe, publika se uputila u Galeriju Foyer Pučkog otvorenog učilišta, gdje je izloženo 30-ak fotografija s prošlogodišnje manifestacije, autora Slađana Dragojevića i Gorana Kovačevića. Izložbu je otvorio gradonačelnik Edi Andreašić, zahvalivši na velikom angažmanu autorima i koordinatorici Festivala kojemu je poželio dugu i lijepu tradiciju.

- Specifičnost dokumentarističke fotografije, uz ovladavanje tehnikom, zahtijeva sposobnost zapažanja, akciju te reagiranje u trenutku… "le moment decisif", kako to reče Bresson. Ovim je osvrtom prikazan djelić prošlogodišnje atmosfere, sličice koje će oživjeti pamćenje, poručio je Dragojević. (K. FLEGAR; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter