Buje: Otkriveno 15-tak starih grobnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petnaestak srednjovjekovnih grobova i znatno veci broj ostataka pokojnika rezultat su jednomjesecnih radova na Trgu svetog Servula u bujskoj starogradskoj jezgri.

Kada su radovi na poplocavanju trga poceli odmah su privremeno i zaustavljeni jer su uz zidove župne crkve pronadeni dijelovi ljudskih kostura.

Buduci da je okoncano arheološko istraživanje na cetvrtini trga, tamo ce se uskoro poceti poplocavati, kazao je procelnik gradskog Odjela za prostorno uredenje i komunalne djelatnosti Elvis Glavicic. Završetak investicije ovisi o arheolozima.

Arheolog Josip Višnjic iz zagrebackog Hrvatskog restauratorskog zavoda kaže da su našli dvije vrste grobnica koje datiraju iz razdoblja od 12. do 15 stoljeca - sa zidanom konstrukcijom i obicne. U pojedinim obiteljskim grobnicama našli su od pet do 15 kostura, dok su u nekim kosturnicama kosti bile razbacane. Karakteristicno je da u njima nema nikakvih priloga, poput nakita, vec samo kosti, veli Višnjic.

Arheolozi su i ocekivali da ce oko kasnobarokne crkve iz 18. stoljeca, posvecene sv. Servulu, koja je izgradena na mjestu nekadašnje iz 12. stoljeca, pronaci grobove.

- Sjeverno od zvonika ocekujemo pronalazak ostataka srednjovjekovnog gradskog bedema. Arheološko istraživanje trajat ce mjesec i pol dana, saznali smo od Višnjica.


Podijeli: Facebook Twiter