Buje: Obnova Ulice 1. svibnja u skladu s financijskim mogućnostima

Na ljeto počinje obnova Ulice 1. svibnja
Na ljeto počinje obnova Ulice 1. svibnja

Najviše smo u prošloj godini uspjeli napraviti na području komunalne infrastrukture, započeo je svojevrsnu inventuru načelnik Buja Edi Andreašić. Odnosi se to, prije svega, na uređenje nerazvrstanih lokalnih cesta, javne rasvjete te pripremu dokumentacije za nove poslove i projekte. Spomenuo je bujski gradonačelnik da su lani u uređenje i asfaltiranje nerazvrstanih cesta uložili gotovo dva milijuna kuna iz gradskog proračuna, što dugo nije zabilježeno.

Dva milijuna kuna za ceste

- Na tom smo polju uspjeli više od plana. Prvo smo završili asfaltiranje ceste od Bibala do Kruga, što smo nekoliko godina odgađali i prebacivali iz jednog u drugi proračun. Kasnije smo rebalansom osigurali dodatna sredstva i obnovili, odnosno asfaltirali još tri ceste ili dionice cesta na području Momjana, Brešana i Kaldanije. Uz to, oko 600.000 kuna uložili smo u obnovu i proširenje javne rasvjete, naročito na području mjesnih odbora Buja, Kršeta i Kaštela, dodaje Andreašić.

Počela je sanacija povijesnog kaštela Rota u Momjanu. Taj opsežan posao trajat će nekoliko godina, a u prvoj fazi uloženo je 650.000 kuna, što su osigurali Istarska županija i Ministarstvo kulture. Taj projekt je našao svoje mjesto i u ovogodišnjem proračunu. Pored toga, lani su obavljeni mnogi, naoko sitniji, ali za građane važni poslovi kao što je uređenje ulaza u park-groblje svetog Martina u starogradskoj jezgri, uređeno je i za 24 grobna mjesta prošireno groblje u Kaštelu, uređuje se pješačka staza prema groblju u Tribanu…

- Zadovoljan sam urađenim poslovima. Iako ima uvijek onih koji će biti nezadovoljni, treba biti realan. Nama svaka investicija od milijun kuna predstavlja velik zahvat, treba osigurati sredstva, a ove smo godine imali velikih problema s natječajima za europske fondove. Natječaji kasne nekoliko mjeseci, a u vrijeme promjene vlasti jednostavno nismo imali s kim odgovorno komunicirati. Izgubili smo na tome puno vremena. Nadam se da će sada natječaji krenuti brže i odgovornije, kaže bujski gradonačelnik.

U ovoj godini nastavlja se nekoliko važnih projekata. Proračun je planiran u iznosu od gotovo 30 milijuna kuna, što je u skladu s mogućnostima. U njemu nema velikih investicija koje bi znatnije povećale plan proračuna, ali će se pripremati značajniji projekti za naredne dvije-tri godine. Jedan od glavnih projekata koji će ići u realizaciju ove godine je rekonstrukcija Ulice 1. svibnja. O tom se poslu govori već dugo, napravljene su građevinske i proračunske projekcije, a cijena je rasla. Stiglo se gotovo do desetak milijuna kuna s PDV-om. To su za Buje nezamislive brojke.

Skupa priprema dokumentacije

- Odustali smo od takvog projekta, jer smo vidjeli da će biti mnogo troškova koje nam prilikom kandidature za europske fondove, što smo ranije mislili, ne bi priznali, a sami ne možemo tu razliku financirati. Idemo na mnogo jeftiniju varijantu nego što su nam predlagali, s manje radova, ali ćemo osnovni posao obaviti, a to je obnova infrastrukture ispod ulice i asfaltiranje s nogostupima s obje strane. Imamo mnogo toga pripremljenog i sada sam gotovo siguran da će radovi početi na ljeto, kaže Andreašić.

Nastavlja se uređivanje lokalnih cesta koje su pod ingerencijom Grada. Predviđeno je 650.000 kuna za ceste na području Kaldanije i Krasice (Lozari). Stotinu tisuća kuna manje predviđeno je za izgradnju i proširenje javne rasvjete. Nastavlja se izrada prostorno-planske dokumentacije, posao koji uvijek predstavlja poveliku stavku u proračunu. Radi se na usklađivanju Prostornog plana uređenja Buja sa županijskim planskim dokumentima, a priprema se izrada urbanističkih planova uređenja naselja Brolo, Plovanija i Bibali. Tražit će se sredstva i za pripremu dokumentacije o energetskoj obnovi zgrade Pučkog otvorenog učilišta. Planova ima još, ali ovise o mogućnostima dobivanja sredstava iz europskih fondova. U Bujama se nadaju da će u tome ova godina biti uspješnija od prošle.

Parkiralište ispod zidina

U planovima za ovu godinu je i nastavak uređenja poslovne zone Mazurija, od koje se mnogo očekuje u poticanju razvoja poduzetništva i obrtništva. Izrađen je projekt križanja i ulaza s glavne ceste blizu Markovca, a završena je i potrebna studija utjecaja na okoliš. Nastavljaju se poslovi unutar poslovne zone. Pored toga, bit će obavljene sve pripreme za rekonstrukciju zgrade dječjeg vrtića kako bi se taj projekt mogao kandidirati za EU-sredstva, jednako kao i projekt uređenja budućeg doma DVD-a. Pripremit će se sva dokumentacija za natječaje EU-fondova za kanalizacijski sustav na području Kaštela, a počinje i gradnja parkirališta ispod zidina Trga slobode s pristupom s ceste Buje – Umag.

Nije kandidat za treći mandat

Bujski gradonačelnik je još u rujnu, na obilježavanju Dana grada, najavio da se ne misli kandidirati za treći mandat na proljetnim lokalnim izborima. O svoja dva gradonačelnička mandata kaže:

- Svom nasljedniku ili nasljednici ostavljam mnogo učinkovitiju gradsku upravu nego prije osam godina. Vodio sam grad u vrijeme krize i recesije, ali smo ipak uspjeli nešto učiniti, mnogo toga smo uspješno riješili, poput izmjena i dopuna Prostornog plana. Nismo uvijek mogli ispuniti očekivanja korisnika proračuna, ali svi smo dijelili istu sudbinu. Moram reći da sam nestranački gradonačelnik, nisam iza sebe imao stranku i u tom smislu sam očekivao više. Mislim da bi neki poslovi išli lakše i brže da sam iza sebe imao stranačku potporu. Kad se to uzme u obzir, zadovoljan sam učinjenim. Naš je proračun skroman, ne možemo sami podnijeti ni jednu veću investiciju, morali smo tražiti pomoć. Gradska uprava je sada dobro ekipirana, gradsko poduzeće dobro radi svoje poslove i mislim da nasljedniku ili nasljednici ostavljam dobru podlogu za uspješan nastavak aktivnosti. Želja mi je da vidim kako u narednim godinama Grad funkcionira bolje i uspješnije, da moji nasljednici budu uspješniji od mene. Tada će svima biti bolje. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter