Buje: Nastavljeno suđenje Mafalaniju i Bjelkanoviću

Amir Mafalani
Amir Mafalani

Na bujskom Općinskom sudu nastavljeno je suđenje pod velikim mjerama osiguranja Danijelu Bjelkanoviću (26) iz Petrinje i Amiru Mafalaniju (30) iz Zagreba zbog prijevare u gospodarskom poslovanju poduzeća Caldania export import u vlasništvu Roberta Markežića iz Buja, za iznos od 90.500 kuna. Bjelkanović i Mafalani su na sud dovedeni u dva vozila pod pratnjom specijalnih jedinica iz Varaždina i pravosudne policije, Bjelkanović s lisicama na rukama iz sisačkog zatvora, a Mafalani s lancima i na nogama iz Kaznionice u Lepoglavi. Lisice i lanci im, slijedom procjene pravosudne policije, nisu skidani tijekom cijele rasprave, a niti u vozilu.

Obojica su sudu izjavila da se ne osjećaju krivima za djela za koja ih terete te da će svoju obranu iznijeti na kraju postupka. Tijekom rasprave sutkinja Slavica Tomac-Ćirić čitala je dokaznu dokumentaciju te je obojici okrivljenika dala na uvid potvrde i narudžbenice s potpisima te pokušala utvrditi koje su i koliko njih osobno napisali i potpisali.

Za sljedeću raspravu će biti pozvani svjedoci Jozo Sirovina iz Zagreba i Ivan Solar iz Slavonskog Broda te će biti provedeno grafološko vještačenje, a od Western Uniona će sud zatražiti podatke o bilo kakvim uplatama na relaciji Mafalani - Bjelkanović.

Prema optužnici pazinskog Općinskog odvjetništva Bjelkanovića se kao direktora poduzeća Sigrad tereti da je na Mafalanijev nagovor u svibnju 2008. godine od bujske tvrtke Caldania export import naručio mesne prehrambene proizvode za iznos od 90.500 kuna koje nikada nije platio. Kao osiguranje Robertu Markežiću, vlasniku oštećenog poduzeća, predao je bjanko zadužnicu od 100 tisuća kuna i obećanje da će u roku od 30 dana platiti preuzetu trgovačku robu. No, roba nije plaćena, a na računu poduzeća nije bilo sredstava za naplatu prema zadužnici. Slični scenarij odigrao se i kod vinara na Pazinštini u ožujku 2008. godine, dakle dva mjeseca prije bujskog slučaja, gdje su prema sumnjama odvjetništva prevarili vlasnika vinarije za 25 tisuća kuna.

No, u Zagrebu se trenutno protiv dvojice vodi još jedan postupak za ista djela, a presuda bjelovarskog suda je postala pravomoćna.

Amir Mafalani javnosti je poznat po sudjelovanju u ubojstvu glavnog urednika i suvlasnika tjednika Nacional Ive Pukanića i suradnika Nike Franjića. Osuđen je na 16 godina zatvora koje trenutno izdržava u Kaznionici u Lepoglavi. (Napisao i snimio M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter