Buje: Improvizirana galerija oživjela stari grad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dani grožđa počeli su otvaranjem „Kolektivne izložbe slika, fotografija i rukotvorina“ koju je samoinicijativno organizirala bujska obitelj Turčinović u vlastitom prostoru, što je jedna od rijetkih takvih inicijativa u uspavanoj starogradskoj jezgri.

– Obnovili smo taj prostor da ne bude ruševan, a izložbu organizirali povodom Dana grožđa u Bujama. Interijer je dekorirala naša kći, rekla je Svetlana Turčinović koja je izložila svoje ručno pletene radove, kape, majice, „čentrine“ i goblene. Mnogi su pomislili da su njezine majice strojno pletene, no Svetlana ih sama izrađuje svake zime, a sve nosi njezina obitelj.

Uz Svetlanu umjetnički trio čine njezin šurjak Roberto Turčinović i prijatelj, akademski slikar, Zoran Toković. Na drugoj strani ljubičasto ofarbanog prostora izložene su Turčinovićeve fotografije iz Italije, on, naime, radi i živi u okolici Trevisa, a u slobodno vrijeme uživa u digitalnoj obradi i video post-produkciji. Pokazao nam je svoje radove na kojima se na prvi pogled ni ne vidi da su nastale na kompjuteru kao i krajolike iz okolice Trevisa i makro slike kukaca za koje je osvajao fotografske nagrade.

Akademski slikar Toković između brojnih različitih tehnika kojima se bavi, izlaže radove koji su prilagođeni Danima grožđa, uljane motive boškarina, grožđa i maslina. 

Posjetitelje je u galeriju privlačio obiteljski prijatelj Davor Kovačević koji je zasvirao na harmonici.

Izložba će biti otvorena do kraja fešte, a kasnije prema dogovoru. (M.  DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter