Buje: Gradski proračun smanjen za 5,7 milijuna kuna

Buje (Arhiva GI/T. KOCIJANČIĆ)
Buje (Arhiva GI/T. KOCIJANČIĆ)

Bujski su vijećnici na sinoćnjoj sjednici donijeli prvi, a prema riječima resorne pročelnice Lorete Makovac, vjerojatno i posljednji rebalans ovogodišnjeg proračuna. Gradski budžet je smanjen za 5,75 milijuna kuna ili 18,8 posto te sad iznosi 24,83 milijuna kuna.

Najznačajnije se smanjenje od 3,15 milijuna kuna odnosi na kreditno zaduženje za odobrenu izgradnju kanalizacijskog sustava u sklopu europskog IPARD programa, koje je prebačeno za sljedeću godinu. Slijede dva milijuna kuna manje prihoda od prodaje imovine, 1,98 milijuna manje od kapitalnih pomoći iz državnog proračuna i natječaja EU-a, koji još nisu kompletirani, te 950 tisuća manje od komunalnog doprinosa. Od povećanja je Makovac izdvojila 1,38 milijuna kuna prihodovanih zamjenom nekretnina s jednom fizičkom osobom u korist Grada, 450 tisuća kuna više od poreza na promet nekretnina, 220 tisuća više od zakupa gradskih poslovnih prostora, 203 tisuće prenesenog viška iz prethodnog razdoblja te 150 tisuća više od komunalne naknade.

U konačnici su tako osim smanjenja za izgradnju infrastrukture, prostorno planiranje i međunarodne projekte, uvedena i određena rashodovna povećanja - za održavanje komunalne infrastrukture (256 tisuća kuna), tekuće i investicijsko održavanje i kapitalna ulaganja (148 tisuća), za predškolski odgoj, sport i kulturu (po 20-ak tisuća kuna) te za kulturu i školstvo (po sedam do osam tisuća).    

Vijećnici su donijeli i nove odluke o priključenju na sustav javne odvodnje i vodoopskrbni sustav, usklađene s novim zakonima i, zasad, bez promjena u cijenama za korisnike. Odlučili su i o najpovoljnijim (i jedinim) ponuditeljima za tri gradske nekretnine, 31 četvorni metar potkrovlja i 30 kvadrata spremište u prizemlju zgrade u Bujama te zemljište od 285 kvadrata u Baredinama Donjim, od čega će Grad prihodovati ukupno 104.102 kune.

Za zemljište od 414 četvornih metara u Kaštelu zbog, kako je rečeno, "nedovoljno jasne dokumentacije", za koje su zainteresirana dva ponuditelja, odluka je odgođena do sljedeće sjednice Vijeća. Raspisan je i novi natječaj za prodaju gradskih nekretnina, među kojima je i kuća s dvorištem u Tribanu, koja kupce traži već 11. put, čija ukupna početna cijena iznosi 691 tisuću kuna. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter