Buje: Dodatna zaštita rampe i čitave školske zgrade

Rešetkaste zavjese na ulazu u bujsku srednju školu (L. JELAVIĆ)
Rešetkaste zavjese na ulazu u bujsku srednju školu (L. JELAVIĆ)

Postavljanje rešetkaste žaluzine kojom se zatvara pristup stepenicama na ulazu u zgradu bujskih srednjih škola nije naišlo kod nekih sugrađana na odobravanje. Stepenište na ulazu u zgradu u kojoj su sada Srednja škola "Vladimir Gortan" i Gospodarska škola bilo je desetljećima otvoreno pa su u vrijeme kada škola nije radila, za proteklih praznika rešetke nekim sugrađanima zasmetale, što su iskazali na društvenim mrežama.

Osjetljiv elektronski uređaj

Zašto je postavljena zaštitna rešetkasta žaluzina na oba dijela stepeništa pojasnila je ravnateljica SŠ "Vladimir Gortan" Ana Zubčić Kuhar.

- Kada smo pred početak ove školske godine temeljito uređivali školske prostore, morali smo osigurati i nesmetan pristup u učionice eventualnim učenicima s invaliditetom. Naše su učionice na katu zgrade pa je postavljena potrebna rampa od samog ulaza ispred zgrade do kata. Radi se o uređaju za prijevoz osoba u invalidskim kolicima, a kako je uređaj s puno elektronike, vrlo je osjetljiv i morali smo ga zaštititi od mogućih oštećenja. Radi se o vrlo skupom uređaju s daljinskim upravljanjem pa smo po nalogu županijskog Ureda za prosvjetu ugovorili s izvođačima radova postavljanje metalne rešetkaste zavjese, pojašnjava ravnateljica.

Metalna zaštitna ograda na ulazu spušta se navečer, kada spremačice završavaju svoj posao i podiže rano ujutro u vrijeme nastave, a pristup je onemogućen za vrijeme vikenda kada nema nastave. To je dodatno osiguranje za cijeli školski objekt u kojemu su učenici obje srednje škole, s odvojenim ulazima.

Smeće nakon vikenda

- Možda su neki građani navikli na drugačiji pogled na školu, ali ni ovim ništa nije narušeno, nikome ne smeta, samo smo povećali opću sigurnost. Mnogi građani znaju da su se na stepenicama tijekom vikenda, a naročito u vrijeme nekih slavlja u gradu, sklanjali uglavnom mladi. Nalazili smo prvog radnog dana puno smeća, boca i drugih stvari koje su svjedočile o nepoćudnom ponašanju. I to je sada spriječeno, tako da ne vidim razloga za neslaganje s ovakvim načinom zaštite školske zgrade, dodaje ravnateljica. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter