Buje: Defile alegorijskih kola na Danima grožđa


Brojni su posjetitelji proteklog vikenda posjetili Buje gdje su se odvijali Dani grožđa, najveća bujska i jedna od najstarijih istarskih manifestacija, koja je ušla u svoju 108. godinu. Osim dobro znanih ovdašnjih vina bilo je moguće degustirati i specifičnu bujsku Mistelu iz podruma Gianfranca Kozlovića i Irenea Celege te s etiketama Zajednice Talijana.

Nedjelja je protekla u znaku tradicijskog defilea alegorijskih kola i velike tombole, starije i od samih Dana grožđa. U defileu je sudjelovalo 15 grupa, među kojima su bili polaznici škola i vrtića, vlasnici starih Tomos motocikala te limene glazbe ZT-a Buja i Arcobaleno iz Trsta, koje su održale i koncert. Posebno su atraktivni bili snažni boškarini u jarmu i tovari s brentama, plugovima i drugim starinskim alatima za obradu vinove loze i berbu.

Među sudionicima prvu je nagradu i tisuću kuna dobio Antonio Radin sa svojim Tovarima, drugu i 700 kuna Dječji vrtić Buje, koji je dočarao antičku atmosferu štovatelja Boga vina, a treću i 500 kuna Talijanski dječji vrtić Fregola s grupom "Strucoli e fritole", posvećenom tipičnim istarskim slasticama. Odluku je donio žiri u sastavu Lino Zonta, umirovljeni producent TV Kopra, Branimir Turkalj i Giuliana Kanis.

Trg slobode i okolicu su nešto kasnije ispunili igrači tombole svih generacija, čije su izvlačenje simpatično vodili Goran Griff i Arlene. Najsretniji je bio Danilo Dunis iz Kršeta, dobitnik tombole i deset tisuća kuna. Činkvinu i pet tisuća kuna osvojio je Adorino Đurđević iz Buja dok je kvadernu i dvije tisuće proslavio njegov sugrađanin Dario Vitolović. Utješnu nagradu, tombolin, podijelili su Ivica Ciprić iz Momjana i Kristina Pleša iz Valpova.

S prvim kapima kiše, koja nije pokvarila slavlje, izvučen je i dobitnik automobila škode fabije u nagradnoj igri - Josip Pejić iz Buja.

Buježi i njihovi gosti nisu došli samo nešto dobiti, već su i dali. Kupnjom porcije divovske krostate s 2013. bobica grožđa i deca vina sudjelovali su u humanitarnoj akciji za Odjel za djecu s posebnim potrebama OŠ Mate Balote i centar za inkluziju i podršku u zajednici. Za tu je plemenitu nakanu prikupljeno osam tisuća kuna. Ukusnu su krostatu pripremili Dragica Lukin, Sergio Ražman i Neda Franković, a vina su donirali vinari Celega, Franković, Mihelić, Cattunar i Zigante.

U trodnevnom je programu održan i niz sportskih i rekreativnih događaja, među kojima biciklijada kroz starogradsku jezgru, bujske vinograde i maslinike, sa 70-ak sudionika, a koncerte su održali Dražen Zečić i Vlado Kalember. (K. FLEGAR, snimio Zoltan TOTH)


Podijeli: Facebook Twiter