Buje: Dani grožda 16.-18. rujna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruženim snagama Grad Buje, Pucko otvoreno ucilište, Turisticka zajednica i Zajednica Talijana pripremili su bogat zabavni, kulturno-umjetnicki i sportski program za Dane grožda od petka do nedjelje.

Popularna fešta sa stoljetnom tradicijom, ciji se pocetak veže za izgradnju vinskog podruma, nekad je oznacavala pocetak berbe grožda, a danas njen kraj, podsjetio je gradonacelnik Edi Andreašic, predstavljajuci manifestaciju, zajedno s ravnateljicom Ucilišta Lorellom Limoncin Toth i direktorom TZ-a Valterom Bassaneseom.

Medu posebno atraktivnim dogadajima istaknut je Bakhov dvor koji ce na starogradskom Trgu sv. Servula otvoriti vrata u subotu od 18 sati, s istarskom glazbom i plesovima, gaženjem grožda po starinski u velikoj bacvi, prezentacijom starih zanata, istarskih suvenira i tipicnih proizvoda, igrama za djecu, izložbom kolaca od grožda i promocijom bujskog vina mištele.

Mištelu je prije tri godine prvi put u sklopu ove fešte napravio poznati vinar Giancarlo Kozlovic iz Momjana, a ove se godine ukljucio njegov mladi bujski kolega Ireneo Celega. U zvoniku ce biti otvorena izložba fotografija Umberta Pellizzona "Žene boga vina".

Mimohod alegorijskih kola uz nastup limenih glazbi, folklornih grupa te polaznika bujskih vrtica i škola jedan je od središnjih nedjeljnih dogadaja, pocinje u 15 sati, a slijede igre gradova vina. Drugi je bogata tombola i nagradna igra koja ce najsretnijem igracu donijeti automobil peugeot 207.

Dio programa u petak pod nazivom "I žene vole vino" ukljucuje otvorenje izložbe slika i ilustracija Fulvie Žudic "Žene, grožde i vino", u 19 sati u Muzeju, te druženje u starogradskim kantinama do kojih ce publiku povesti limene glazbe.

Na Trgu Josipa Broza Tita nastupit ce Betty Belle, grupa Angels, Sabrina i zvijezda HTZ-a Marcela, a na Trgu slobode Bukaleta.

U subotu su za dobro raspoloženje zaduženi Koktelsi, Confusion band i Quo Vadis, a u nedjelju ?ani Stipanicev i Goran Griff. Prezentiran ce biti i CD "Traži se prijatelj" pjevaca udruge Mali veliki mikrofon u duetu s poznatim izvodacima.

Pokrovitelji Dana grožda su Istarska županija i Grad Buje, a novcano su ih podržali i Europska unija, odnosno projekt Heritage live u sklopu operativnog programa IPA Slovenija - Hrvatska 2007. -2013, Hrvatska turisticka zajednica i brojni sponzori.


Podijeli: Facebook Twiter