Buje: Danas počinje Festival istrovenetskog narječja

S prošlogodišnjeg festivala (Arhiva GI)
S prošlogodišnjeg festivala (Arhiva GI)

Večeras će predstavom Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke "I botoni de la montura/Puci z monturi" autorskog tandema Lino Carpinteri i Mariano Faraguna, koja je realizirana u suradnji s Gruppo Teatrale per il dialetto iz Trsta, a u prilagodbi i režiji Giorgia Amodea, biti otvoreno treće izdanje Festivala istrovenetskog narječja - Festival dell'Istroveneto u Bujama. Predstava počinje u 20.30 sati na Trgu svetog Servula.

Specifičnost komedije "I botoni de la montura/Puci z monturi" sastoji se u tome da je nastala na istrovenetskom narječju, a donosi duhovite priče o bodulima, Dalmatincima i Istrijanima iz doba Austro-Ugarske.

U četvrtak u 18 sati na Trgu Josipa Broza Tita bit će svečano otvaranje festivala, a uslijedit će kazališna smotra "Su e zo pel palco". Ta će se kazališna manifestacija nastaviti i u petak, 6. lipnja, u 18 sati, a u 21 sat na Memorijalnom groblju svetog Martina na rasporedu je recital s originalnim pjesmama Boška Milete "Un falco incioda' partera".

Okrugli stol "Sto parlar che dura" na rasporedu je u subotu, 7. lipnja, u 10 sati na Trgu slobode, a u 16 sati će se na Trgu Josipa Broza Tita održati festival neizdanih skladbi na istrovenetskom dijalektu "Dimela cantando" te potom svečano zatvaranje festivala.

Festival se održava u organizaciji Talijanske unije, uz potporu i pod pokroviteljstvom Grada Buja, Istarske županije, tršćanskog Narodnog sveučilišta i Regije Veneto. Cilj manifestacije je vrednovanje i zaštita istrovenetskog narječja. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter