Buic: Trgovacki lanci izrabljuju radnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulic i voditeljica Ureda SIK-a i clanica Koordinacije žena HUS-a Dorina Buic na konferenciji za novinare osvrnuli su se na težak položaj žena na tržištu rada, upozoravajuci pritom javnost i poslodavce na alarmantno diskriminirajuci položaj žena.

Bulic je istaknuo da žene uglavnom rade na odredeno vrijeme i uglavnom sezonske poslove gdje se radi više od 60 sati tjedno te da su maksimalno iskorištene, posebno u turizmu.

- Mogu otvoreno reci da se radi o pravom robovlasnickom odnosu, rekao je Bulic. Naglasio je da je u našem društvu posrijedi sprega politike i kapitala nauštrb radnika.

Buic je pak rekla da je prošlo gotovo stoljece otkako su se žene digle u obranu svojih radnih prava. - Otad smo se zapravo vratili unatrag jer je potrebno ponovno boriti se za prava žena, rekla je Buic.

Napomenula je da naše društvo još uvijek tretira ženu kao osobu nižeg položaja što potkrepljuje cinjenica da pod pojmom "žena" Anicev Rjecnik hrvatskog jezika iz 1998. godine podrazumijeva osobu po spolu suprotnu muškarcu ili osobu koja spada u poslugu ili radnu snagu.

U vecini slucajeva, nastavila je Buic, žene prešutno prihvacaju neravnopravan položaj iz straha za golu egzistenciju i uopce placen posao. Najteže je, nastavila je Buic, ženama radnicama u turizmu, ugostiteljstvu, trgovini i tekstilu. Veli da u turizmu i ugostiteljstvu žene uglavnom rade sezonski, a posebno je prisutna diskriminacija žena po dobi.

- Imamo slucajeva da se radnicama ukidaju radna mjesta pa ih šalju na druga radna mjesta te ih se iscrpljuje dok ne izgube snagu za daljnju borbu i rad, rekla je Buic. Istaknula je da žene u turizmu rade najteže i najprljavije poslove pa nakon dugotrajnog rada u teškim uvjetima profesionalno i trajno obolijevaju. Turizam i ugostiteljstvo proizvodi invalide rada, naglasila je Buic.

Osvrnula se na položaj žena u trgovackim lancima gdje poslodavac doslovce izrabljuje radnice do te mjere da nemaju pravo na dnevni odmor, pauzu za jelo ili odlazak u zahod. Najgore je, kaže, u Plodinama i Mercatoru, no ni u ostalim trgovackim lancima situacija nije bolja. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter