Buić: Šarene "zebre" ostaju u Medulinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije točno godinu dana na ulazu u Medulin, odmah pored Plodina, medulinski načelnik Goran Buić svečano je, uz mnoštvo školske i vrtićke djece, otvorio dva vesela pješačka prijelaza, oslikana prema zamisli same djece. Istog dana još je jedna oslikana "zebra" osvanula i u Banjolama. Među čak 500 dječjih radova odabrana su tri koja su aplicirana na prijelaz.

Buić je tada obrazložio da su ovim općinskim projektom željeli ukazati na važnost sigurnosti pješačkog prometa na cestama, osobito kad je riječ o djeci koja sudjeluju u prometu. I dok načelnik tvrdi da su prijelazi oslikani upravo zato da bi svojom boljom vidljivošću jamčili bolju prometnu sigurnost, iz Policijske uprave istarske napominju da je Općina time prekršila Zakon o sigurnosti prometa na cestama, kao i Pravilnik o prometnim znakovima, opremi i signalizaciji na cestama. Naime, člankom 14. Zakona o sigurnosti prometa na cestama određeno je da je na prometni znak i na stup na koji je znak postavljen zabranjeno stavljati sve što nije u vezi sa značenjem prometnog znaka, a prometnim se znakom, uz ostalo, smatraju i oznake na kolniku i drugim površinama. 

Nismo mijenjali prometno rješenje

Načelnik Buić prije godinu dana izjavio je da nipošto neće ukloniti spornu "zebru", najavio je čak da će se žaliti do Strasbourga, a tako tvrdi i danas.

- Situacija je nepromijenjena u odnosu na prije godinu dana: pješački je ondje gdje je bio i prije godinu dana, čak smo ga obnovili i u skladu je sa Zakonom o sigurnosti prometa na cesti, a ondje će i ostati, kratko nam je odgovorio Buić. Načelnik tvrdi da je riječ o identičnom prometnom rješenju koje, po njegovim riječima, "nije izmijenjeno, nego su postojeći prijelazi obnovljeni, čime su naglašeniji i sigurniji".

- Mi nismo premjestili pješačke prijelaze, a suglasnost policije ne tražimo kad obnavljamo horizontalnu signalizaciju, nego samo ukoliko bismo mijenjali prometno rješenje, kazao je tada Buić. Danas napominje da iz PU istarske nije stigao nalog za uklanjanje crteža.

Iz Policijske uprave istarske pak kažu da je nadležna Postaja prometne policije Pula - u skladu s odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilniku o načinu postupanja policijskih službenika u obavljanju poslova nadzora i upravljanja prometom na cestama - obavila nadzor spornih pješačkih prijelaza. 

U prekršaju i Dubrovnik i Osijek 

- Budući da izvedba pješačkih prijelaza nije u skladu s važećim Zakonom i Pravilnikom, od nadležnih tijela zatraženo je da se dovedu u prvobitno stanje odnosno usklade s pozitivnim pravnim propisima, priopćila je Nataša Vitasović, glasnogovornica PU istarske.

Prema istom zakonu, kazne za prekršitelje kreću se od pet do 15 tisuća kuna za pravne osobe i obrtnike, te od 1.500 do 5.000 za odgovorne osobe u pravnoj osobi. Kazna pak za fizičke osobe iznosi dvije tisuće kuna.

Osim Medulina, u prekršaju su bili i Dubrovnik i Osijek, gdje su također protuzakonito oslikali pješačke prijelaze. Prema pisanju tamošnjih medija, inspekcija je kaznila prekršitelje, a "intervencija" je morala biti uklonjena. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter