Buić: Proglašenje Bogetića svetim očekivat ćemo s radošću

U ispraćaju sudjelovali brojni vjernici i štovatelji
U ispraćaju sudjelovali brojni vjernici i štovatelji

Mons. Antun Bogetić, porečki i pulski biskup u miru, sahranjen je danas u župnoj crkvi sv. Lovre u središtu Premanture. Ispratili su ga brojni vjernici i štovatelji, a zaključnu molitvu izrekao je porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, koji ga je i naslijedi na biskupskoj stolici. Prethodno je u pulskoj Katedrali održana misa, potom je lijes s tijelom mons. Bogetića dovezen do premanturskog Križa, nakon čega su ga brojni mještani ispratili do počivališta u crkvi sv. Lovre. 

Medulinski načelnik Goran Buić prisjetio se bogatog i sadržajnog Bogetićevog životnog puta.

- Iako umirovljen 1998., devetnaest godina svog je biskupstva u miru proveo aktivno diljem svijeta. Bogetić je radio na Tajvanu te se svi sjećamo anegdote kojom je opravdavao svoj dug život. Naime, pokazivao nam je posjetnicu sa svojim imenom na kineskom pismu, šaleći se kako ga Gospodin ne može pronaći da ga uzme k sebi jer ne zna kineski, rekao je Buić.

Podsjetio je da je mons. Bogetić, s 85 godina života i 60 godina misništva, napisao autobiografsku knjigu "Od Anda do Tihog oceana".

- U povodu uručenja najveće nagrade Općine Medulin 2010. godine, mons. je rekao: Ponosan sam što moji Medulinci, Premanturci i Banjolci misle da činim dobro. Bogetić će vječno ostati u srcima župljana i mještana Premanture i svih naselja općine Medulin, cijele Istre, ali i svojih prijatelja diljem svijeta, a njegovo proglašenje svetim očekivat će se s poniznošću, nadom i radošću, kakav je i sam bio, rekao je Buić.

Biskup Milovan je u četvrtak, dan uoči sprovoda, predvodio i svečanu molitvu Večernje uz odar pokojnika. Uz brojne vjernike, bogoslove iz pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa Redemptoris Mater i dvadesetak sjemeništaraca, Večernjoj je prisustvovao i vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan, koji se ovih dana nalazio u Valbandonu na duhovnim vježbama s policijskim kapelanima. Bogoslovi iz pulskog sjemeništa su početkom tjedna krenuli na hodočašće u Španjolsku, no primivši vijest o smrti mons. Bogetića, prekinuli su putovanje i vratili se u Pulu.

Biskup i dvadesetak svećenika dočekali su lijes ispred Katedrale kamo je dopremljen neposredno prije početka molitve Večernje. Mons. Milovan je blagoslovio lijes te su ga potom svećenici u svečanoj procesiji unijeli u Katedralu na odar.

- Poruku evanđelja biskup Bogetić je beskrajno radosno živio i svjedočio cijelim svojim životom i cijeloga života. Još kao sjemeništarac, a kasnije kao svećenik u raznim službama, te kao biskup u vjeri je nalazio radost i polet, pravi smisao vlastitog života i poslanja. Bio je lijep primjer radikalnoga življenja evanđelja i potpunoga davanja sebe, bez radnog vremena, u služenje ljudima. Nije imao vremena misliti na sebe, uvijek je bio spreman na sve načine Ocu privesti ljude. Po naravi dobrohotan i neposredan, uporan i ustrajan, blizak svakom čovjeku, uz dozu humora. Iako samo čovjek, biskup je Antun iskazivao neke od najljepših crta Isusa Krista koji nije došao da mu služe, nego da on služi, i život svoj da za braću i sestre, istaknuo je biskup Milovan. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter