Buic: Jurašin nas reketari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prilaz automobilima na plaže Kamenjaka preko svoje tri parcele koje se nalaze na javnom putu "kod križa" i u ponedjeljak je, uz pomoc zaštitara, blokirao Premanturac Vanja Jurašin što je repriza njegove akcije od prije mjesec dana. Nastavak je to njegove borbe za svoje parcele nakon što prema njegovim rijecima Opcina nije ispoštovala dogovor od prije godinu dana da se osigura alternativni pravac za posjetitelje Kamenjaka.

- Blokadu sam poceo u subotu i nastavlja se do dogovora sa Opcinom. Sad je promet preusmjeren na biciklisticku stazu koju bageri i dalje šire. Na moju stranu vozila skoro i ne dolaze jer je postavljen balvan preko ceste koja vodi do moje parcele, a promet preusmjeren na alternativni put koji proširuju djelatnici Javne ustanove Kamenjak, kazao nam je Jurašin.

Smatra da je dogovor skoro postignut jer vozila idu drugim pravcem, ali ceka da mu se javi nacelnik Goran Buic kojem je Jurašinov odvjetnik poslao pocetkom kolovoza dopis u kojem traži da se osigura alternativni pravac ili potpiše ugovor o zakupu.

- Nudim ugovor na godinu dana tako da imaju vremena naci rješenje. Parcele ne želim prodati niti potpisati ugovor o placanju služnosti jer bi time dobio teret u zemljišnim knjigama kojeg sad nemam niti želim imati, dodao je Jurašin.

Kamenjak je u ponedjeljak posjetio i nacelnik Goran Buic no nije želio razgovarati s Jurašinom. Smatra, naime, da je njegov nacin da uslijed pregovaranja s Opcinom blokira put potpuno neprihvatljiv.

- Ljut sam jer ovo nije nacin da se postigne ikakav dogovor i povlacim prijedlog da se potpiše ugovor o služnosti. Njegov prijedlog da Opcina plati zakup od skoro 18 tisuca eura godišnje (tri i pol eura za 5.000 kvadrata), a put samo dijelom prelazi po njegovim parcelama, ne dolazi u obzir. To je totalni reket, nitko nece ucjenjivati Opcinu, pa ni on.

Ponovljenom blokadom je napravio štetu destinaciji koja je uvrštena medu deset najljepših na svijetu. Eventualno cemo taj dio izvlastiti, ali Jurašin ce morati za to stati u red jer imamo stotinjak zahtjeva za izvlaštenje prometnica u privatnom vlasništvu, ali u naseljima koja su nam prioritetna. Ako je htio alternativni put, dobio ga je jer je JU Kamenjak prokrcila stari put, rekao nam je Buic.

Rekao je da je nedavno Jurašinu ponudeno da mu se za služnost prolaza plati euro po kvadratu kolika je bila procjena koju je narucila Opcina.

- Odbio je našu ponudu i poslao dopis u kojem traži zakup ili zamjenu zemljišta i onda za vikend blokirao put. Više nema pregovora, ovo je tocka na "i". Poduzet cemo sve pravne mjere i u utorak u 11 sati imam sastanak u policiji kako bi nam pomogli pri uklanjanju Jurašinove ograde. Inspektorica Ministarstva kulture bila je na terenu pri prvoj blokadi kad je izdano pravomocno rješenje o uklanjanju ograde koje je trajno što znaci da se opet može postupiti po njemu, rekao je Buic.

Dodao je da je novi alternativni put osiguran i prohodan u oba smjera te ucrtan u Prostorni plan posebnih obilježja Donjeg Kamenjaka i medulinskog arhipelaga. Vec 2004. kada je Jurašin kupovao zemljište, kaže Buic, prekršen je zakon jer nije na kupnju ponudeno državi, zatim županiji pa Opcini. (Tatjana GRBIC)


Podijeli: Facebook Twiter