Buic: Direktor Albaneža ima saborsku placu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ugovor o radu težak 20 tisuca kuna kojim je na radno mjesto direktora komunalnog poduzeca Albanež zaposlen Igor Felker ne smije biti tajan", rekao je to u srijedu u medulinskoj opcinskoj vijecnici nacelnik Goran Buic na konferenciji za novinare koju je sazvao s donacelnikom Damirom Demarinom i vijecnicom Divnom Radolovic Rosanda iz svoje nezavisne liste. Prema Buicevim rijecima, osnovica Felkerove place iznosi 15 tisuca kuna.

"Placa mu se i dodatak od 5 tisuca kuna za odvojeni život, a on zapravo koristi službeni automobil koji je opcina samo za njega kupila na leasing da bi svaki dan putovao iz Rijeke u Medulin na posao. Usporedujuci je s placom saborskih zastupnika i premijerke, to je ta razina i to je visok iznos place. No, u ugovoru se još može procitati i da mu je osigurana otpremnina u visini od 100 tisuca kuna cime mu se izrazito ide na ruku", rekao je Buic.

Dodao je da je ugovor sklopljen krajem listopada prošle godine te da je on vec tada bio neprihvatljiv, a danas s obzirom na recesiju, potpuno nezamisliv.

"Sposobnost koje bi iskazivao na poslu ne opravdavaju ovako visoku naknadu. Ima ljudi s podrucja opcine, ali i iz Pule, koji su isto tako kvalificirani za ovo radno mjesto. Nevjerojatno je da mi placamo troškove života kandidatu iz Rijeke, a na natjecaju je bilo onih iz Pule koji s udovoljavali uvjetima", rekao je Buic i dodao da ce na skupštini Albaneža u petak tražiti da se ta placa umanji i uskladi s procelnickom u opcini koja se krece oko 10 tisuca kuna.

Buic veli da Felker vozi opcinski automobil "hondu civic" te da su mu placeni svi putni troškovi i troškovi goriva za putovanje iz i u Rijeku gdje stanuje. Ugovorom mu je omogucen i smještaj u apartmanu s najmanje tri zvjezdice na trošak Albaneža, odnosno Opcine. Vijecnica Radolovic Rosanda dodala je da je u prosincu tražila da se Felkeru ukinu troškovi odvojenog života buduci da svaki dan putuje s posla kuci, dakle, ne stanuje u Medulinu.

Darka Lorencina, predsjednika Skupštine Albaneža, koji je potpisao Felkerov ugovor o radu, upitali smo je li tocno da mu se placa naknada za odvojeni život, a Felker svakog dana putuje iz Rijeke u Pulu.

"Ako prima naknadu za odvojeni život, onda nema što putovati. Ako putuje, ne bi imao pravo na naknadu, ali nemam tu informaciju. Ugovor nije tajan, svi gradani prema zakonu imaju pravo tražiti taj ugovor na uvid. Njegovo zaposlenje je odraz tadašnje situacije u Albanežu. Opcija koja je tada bila vecinska odlucila je da je to najbolje za društvo i za funkcioniranje tvrtke. U vrijeme recesije se okolnosti mijenjaju i pred nama je mogucnost da korigiramo neke stvari. Ne bih htio prejudicirati, u petak imamo skupštinu i obavijestit cemo o svemu javnost. Rukovodimo se time da nademo rješenje koje ce za sljedece cetiri godine biti optimalno", zakljucio je Lorencin.

U kratkom telefonskom razgovoru direktor Albaneža rekao nam je da ne želi komentirati svoj ugovor o radu.

"Ugovor je obvezujuci i tajan te ne mogu o njemu govoriti. O tome ce se raspravljati službeno u petak na skupštini Albaneža i to je mjesto za to", rekao je Felker.


Podijeli: Facebook Twiter