Buić: Ako se ujedinimo bit ćemo jači od Antalije


Kada se u općini Medulin realiziraju dva velika sportska projekta, jug bi Istre mogao postati prava meka za pripreme sportaša iz zemlje i inozemstva, od nogometaša, rukometaša, atletičara, tenisača te plivača. Naime, Općina je već dala pravo građenja zagrebačkoj tvrtki Astir za uređenje dijela sportsko- rekreacijskog centra Bumbište u Banjolama gdje bi skoro trebalo biti uređeno postojeće nogometno igralište te pomoćni teren s umjetnom travom, svlačionice i drugi prateći objekti uz objekt za smještaj mladih nogometaša do 14 godina s 50-ak ležaja i restoranom.

Sportska zona na ulazu u Kaželu

Inače, novi bi se centar trebao protezati na 3,3 hektara zemljišta, od čega je 60 posto u vlasništvu općine, a ostatak u državnom vlasništvu. Na državnom zemljištu će se graditi ostatak sportske infrastrukture nakon što se urede nogometna igrališta na općinskom zemljištu. Centar će se u konačnici sastojati od devet objekata i više terena, pa je osim zgrade Uprave, svlačionica i recepcije, planiran prostor namijenjen rehabilitaciji, teretane, fitness dvorana i tereni za skvoš, polivalentni tereni, tereni s pijeskom za odbojku, tri odvojena bazena za plivače, tereni za tenis i uličnu košarku, stijenom za penjanje, dječje igralište... Bazeni bi bili otvorenog tipa, a najveći bi bio 25-metarski.

Drugi projekt koji je tek u fazi planiranja je veliki sportsko -rekreacijski centar u Medulinu na ulazu u kamp Kažela gdje je  hotelska kuća Arenturist ove zime preuredila nogometna igrališta sa svlačionicama. Riječ je o zemljištu od 17 hektara u vlasništvu države, međutim Općina Medulin dobila je njihovu suglasnost za izradu idejnog rješenja zone te studije isplativosti za što su iz Ministarstva turizma svojedobno dobili 600 tisuća kuna koji bi trebali biti gotovi do 1. lipnja. Projekt vrijedan oko 100 milijuna kuna, planiraju u budućnosti realizirati kroz javno privatno partnerstvo. Na tom bi se području uredio 33-metarski bazen i sportska dvorana za brojne dvoranske sportove, te po osam nogometnih i teniskih terena te jedno veliko nogometno igralište s atletskom stazom.

Zemljište u koncesiju na 25 godina

- Realizacijom projekta u Banjolama koji je već u tijeku možda otvorimo mogućnost za realizaciju ovog našeg velikog sportskog projekta u Medulinu. Tvrtki Astir dali smo zemljište na korištenje na 25 godina. Cijena naknade za pravo građenja je 3,4 eura po kvadratu. Kompletna komunalna infrastruktura izgradit će se komunalnim doprinosom, a ako to ne bude dovoljno, investitor će sam platiti ono što bude više od doprinosa. Ta tvrtka idućeg tjedna predaje svu dokumentaciju za lokacijsku dozvolu, a prve radove očekujem već tokom ljeta, kazao nam je medulinski načelnik Goran Buić koji je ovaj svoj načelnički mandat odlučio posvetiti velikim projektima. Istaknuo je da je uvjet investitorima također bio da tamošnji nogometni i teniski klubovi imaju terene na raspolaganju te da o vlastitom trošku sagrade na novo svlačionice uz teren budući da će postojeće ukloniti. (Barbara BAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter