Bugarska ratificirala ulazak Hrvatske u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bugarski parlament u petak je na plenarnoj sjednici jednoglasno ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a glasovanju je nazocio i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem.

Za ratifikaciju se 181 nazocni zastupnik Narodnog sobranja izjasnio bez ijednog glasa protiv ili suzdržanog. Poruke potpore Hrvatskoj ali i eurointegraciji citave regije zapadnog Balkana na raspravi u parlamentu uputili su predsjednica Narodnog sobranja Cecka Caceva, ministar vanjskih poslova Nikolaj Mladenov, kao i predstavnici stranaka i klubova zastupnika u parlamentu, dodajuci kako je današnja odluka glasovanje i za EU u cjelini.

"Dobrodošli u EU, hrvatski prijatelji", rekao je Mladenov. Na toj se potpori zahvalio predsjednik Sabora, ujedno naglasivši da je Bugarska tijekom posljednjih dvadeset godina pokazala puno puta potporu i Hrvatskoj i cijeloj regiji.

"Hrvatski su gradani i hrvatska vlada svjesni problema s kojima se trenutno suocava Europska unija, medutim smatramo da i mi možemo pridonijeti njihovu rješavanju. Uostalom, problemi nas ne bi zaobišli cak i da smo odlucili ostati izvan Unije, stoga držimo da je u današnjem globaliziranom svijetu bolje odmah zapoceti rješavati probleme nego ih gurati pod tepih i praviti se da se to nas ne tice", kazao je Šprem.

Bez obzira što su pregovori završili, ugovor potpisan te su poceli procesi ratifikacije, Hrvatska nema namjeru stati s reformama jer punopravno clanstvo u EU-u nije konacni cilj vec samo poticaj daljnjim naporima da bi gradani bolje živjeli na svim podrucjima, rekao je takoder u govoru predsjednik Hrvatskog sabora koji se nakon ratifikacije uputio na sastanak s predsjednicom bugarskog parlamenta, a tijekom poslijepodneva primit ce ga i bugarski predsjednik Rosen Plevneliev. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter