Bugarska: Konzervativci vode, ali nemaju većinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bugarska konzervativna stranka GERB bivšeg premijera Boika Borisova, koji je odstupio ove zime pod pritiskom ulice, tijesno vodi u nedjelju navečer na prijevremenim parlamentarnim izborima, prema izlaznim anketama.

GERB je dobio između 30,3 i 33 posto glasova, a glavna suparnička Socijalistička stranka (PSB, bivši komunisti) između 25,3 i 27,1 posto glasova, prema podacima pet instituta za ispitivanje javnog mnijenja.

Ostanu li takvi rezultati, to će biti prvi put u Bugarskoj da je jedna stranka pobijedila na dvama uzastopnim izborima nakon kraja komunističkog režima prije 23 godine.

Ako budu potvrđeni, ti rezultati ipak neće omogućiti parlamentarnu većinu konzervativcima, a zbog intenziteta sukoba u predizbornoj kampanji, čini se da će uspostava koalicije biti jako težak zadatak.

Izborno povjerenstvo djelomične će rezultate objaviti u ponedjeljak ujutro.

Još su dvije stranke prešle prag od 4 posto potreban za ulazak u parlament, koji ima 240 mjesta. To su Pokret za prava i slobode (stranka turske muslimanske manjine), koja je dobila oko 10 posto glasova te nacionalistička i ksenofobna stranka Ataka s između 7,3 i 8,5 posto glasova. Te dvije stranke nikad nisu bile u nekoj koaliciji niti su ikad podržale istu vladu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter