Bugarska: Izraelci ubijeni u eksploziji u autobusu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedam osoba je poginulo, a 30 je ranjeno u eksploziji autobusa s izraelskim turistima u zracnoj luci bugarskog grada Burgasa na obali Crnog mora, izvijestio je izraelski list Haaretz. Bugarska nacionalna televizija javlja o sedam poginulih. Ostali mediji su izvijestili da je broj poginulih izmedu tri i pet, javlja Sofijska novinska agencija.

Šest osoba je poginulo ua utobusu, a jedna je umrla u bolnici, gdje je još dvoje ozlijedenih je u kriticnom stanju. Podatke koje prenosi Haaretz iznio je bugarski ministar vanjskih poslova Nikolaj Mladenov koji je posjetio mjesto eksplozije i potom nazvao izraelskog kolegu. Ministar takoder navodi da je uzrok eksplozije bio eksploziv stavljen u prtljažnik autobusa.

Dužnosnici zracne luke u Burgasu su rekli da su izraelski turisti stigli letom kompanije Air Via iz Tel Aviva u 16:50 sati. Nakon toga su se ukrcali u autobus koji ih je trebao prevesti u crnomorsko ljetovalište Suncana plaža.

Prema izvješcima bugarskih medija, u autobusu je bilo oko 40 uglavnom mladih izraelskih turista. Nakon eksplozije vatra je zahvatila tri autobusa na parkiralištu zracne luke Burgas.

Jedan od svjedoka prvotno je ocijenio za izraelski Vojni radio da je eksploziju vjerojatno izazvao bombaš samoubojica na ulazu u autobus, prenosi Reuters.

Bugarsko ministarstvo unutarnjih poslova priopcilo je da se radi o teroristickom napadu, dok je policija objavila da provodi istragu i da još nije utvrdila što je uzrok eksplozije.

Rijec je o prvom napadu na izraelske državljane u Bugarskoj. Zracna luka u Burgasu zatvorena je za promet, a zrakoplovi se preusmjeravaju u Varnu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je optužio Iran za eksploziju bombe u Burgasu i rekao: Izrael ce odgovoriti.

"Svi znakovi vode prema Iranu. Samo u posljednjih nekoliko mjeseci vidjeli smo iranske pokušaje napada na Izraelce u Tajlandu, Indiji, Gruziji, Keniji, Cipru i drugim mjestima", rekao je Netanyahu u priopcenju. (GI, Hina, foto Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter