Bugarska: 120 privedenih nakon napada na džamiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 120 nacionalističkih prosvjednika privedeno je u petak u Bugarskoj dok su pokušavali zauzeti jednu džamiju u Plovdivu, na jugu zemlje.

"Prosvjednici su skandirali rasističke i ksenofobne slogane i pokušali zauzeti džamiju", rekao je Svetlozar Lazarov, glavni tajnik ministarstva unutrašnjih poslova na televiziji bTV. On je dodao da su ranjeni jedan policajac, prolaznici i nekoliko prosvjednika.

Bolnički izvori naveli su da je šest osoba ozlijeđeno, prenijela je agencija Focus.

Više od 2.000 ljudi prosvjedovalo je ispred suda u Plovdivu. Pravosuđe razmatra zahtjev muftije za povrat džamije obližnjeg grada Karlovo njegovoj zajednici. Ta je džamija nacionalizirana početkom XX. stoljeća.

Zatim su se prosvjednici uputili prema džamiji, razbijali stakla kamenjem i petardama. Policija ih je odbila i oni su zatim defilirali ispred turskog veleposlanstva, a glavni muftija Mustafa Hadži prosvjedovao je protiv tog vandalizma.

U Bugarskoj živi najbrojnija muslimanska zajednica u Europskoj uniji (13 posto). Bugarski parlament u srijedu je burno raspravljao o pravu korištenja turskog jezika u izbornim kampanjama.

Posljednjih mjeseci učestale su etničke i vjerske napetosti u Burgarskoj, posebice vezano uz priljev sirijskih izbjeglica i drugih doseljenika iz Azije i Afrike.  (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter