Bugari za nuklearku, referendum ipak poništen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na referendumu za ili protiv nuklearne energije u Bugarskoj, većina Bugara je podržala izgradnju nove nuklearne centrale, ali je referendum poništen zbog preniske stope sudjelovanja, prema podacima dvaju instituta.

Prema prvoj procjeni tih istraživačkih instituta, tek između 19,5 i 20,3 posto od 6,9 milijuna birača izjasnilo se do 19 sati po mjesnom vremenu kada su zatvoreni birački uredi. Na posljednjim parlamentarnim izborima u lipnju 2009. odziv je bio blizu 60 posto.

U prvom referendumu postkomunističke povijesti Bugarske, Bugari su se izjašnjavali o bugarsko-ruskom planu izgradnje nove nuklearne centrale u Beleneu, a nešto više od 60 posto onih koji su se izjasnili zaokružili su "da", prema istim izvorima.

Konzervativna vlada premijera Bojka Borisova ima parlamentarnu većinu protiv tog plana.

Pobornici plana Belene, socijalisti i nacionalisti, naglašavaju da bi ta nova nuklearna centrala omogućila razvoj novih tehnologija, otvaranje radnih mjesta i dala bi doprinos energetskoj neovisnosti zemlje. Oni drže da bi projekt stajao 5,1 milijardi eura.

Protivnici, među kojima vladina stranka desnog centar GERB i drugi konzervatici koji su zajedno većinski u parlamentu, kao i ekolozi, naglašavaju da bi on dodatno povećao ovisnosti Bugarske prema Rusiji u energetskom području. Oni drže da bi projekt bio skuplji od 10 milijardi eura i da je nerentabilan. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter