Budućnost u fokusu interesa struke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Hrvatske komore arhitekata, u rovinjskom Hotelu Lone u četvrtak je s radom započela prva stručna konferencija hrvatskih arhitekata "Dani arhitekata 1.0" koja će potrajati do 13. svibnja.

- Tema budućnosti naša je glavna tema razgovora, polemika i promišljanja. Na tom planu svjedoci smo sve izraženijih i sve više zabrinjavajućih kretanja na nacionalnoj i globalnoj razini. Upravo ta teška situacija, s tendencijom još većeg pada, uzrokovala je da se okrenemo kritičkom razmišljanju - istaknula je Željka Jurković, predsjednica Hrvatske komore arhitekata, zaključivši da ukoliko želimo ostati konkurentni i kompetentni moramo raditi na stručnom usavršavanju i na način kao što to čini svijet oko nas.

Na "Danima arhitekata 1.0" ugledni predavači izložit će ključne teme za arhitektonsku praksu - a one se tiču zakonodavstva, urbanizma, arhitekture u digitalnom i arhitekture u energetskom dobu, kao i same poslovne prakse arhitekata. S nestrpljenjem se iščekuje danski arhitekt Stephen Willacy koji će kroz primjer najveće danske luke i ovogodišnje europske prijestolnice kulture, grada Aarhusa u Rovinj donijeti djelić skandinavske arhitekture i urbanizma kroz model kvalitetnog uređenja prostora prilagođenog potrebama stanovnika. Očekuje se i izlaganje Leeja Sianga, singapurskog arhitekta i urbanista, koji će govoriti o glavnim strategijama međunarodne organizacije Svjetski savjet za zelenu gradnju u borbi protiv klimatskih promjena.

Konferencija hrvatskih arhitekata bit će okončana dodjelom medalja za arhitekturu i za konceptualni pothvat. Riječ je o godišnjim nagradama koje dodjeljuje struka na ime istaknutog profesionalnog doprinosa u području arhitekture, urbanizma i konceptualnog promišljanja, a cilj je nagrade podizanje ugleda struke u široj javnosti, promicanje izvrsnosti arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva te konceptualnog promišljanja.

Kako doznajemo, ocjenjivački je sud na čelu s akademikom Nikolom Bašićem, ujedno i predsjednikom žirija u kategoriji Medalja za arhitekturu nominirao pet realizacija, među kojima i Hotel Amarin u Rovinju (autori Lea Pelivan i Toma Plejić). Što se tiče konceptualnog pothvata, nominirana su tri prijedloga. Proglašenje dobitnika, kao i dodjela nagrada upriličit će se večeras s početkom u 20 sati u prostoru bivšeg TDR-a.

Jukić: Nemamo planove za budućnost

S dr. Tihomirom Jukićem, s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, razgovarali smo o važnosti "Dana arhitekata 1.0".

- Cilj je podići kvalitetu života, da se svaki građanin osjeća ugodno i da pritom koristi nove tehnologije od smart cityja i ima pravo na kvalitetno upravljanje, održiv razvoj, izvrstan javni promet… To su sve neke stvari o kojima moramo razmišljati i koje potičemo. No, problem je u tome što istovremeno ne radimo planove za budućnost i ne razmišljamo kako bi naši gradovi trebali izgledati za 20, 30 godina - kaže dr. Jukić i dodaje da se globalizacija uvukla u arhitekturu na način da je izbrisala identitet gradova. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter