Buducnost je u reciklaži

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Integrirani sustav gospodarenja otpadom na podrucju Istarske županije" naziv je projekta predstavljenog u Istarskoj razvojnoj agenciji. Županija je krajem 2007. godine potpisala sporazum o suradnji s flandrijskom tvrtkom Haviland Intercommunale IgSv na temelju kojeg se sada provodi spomenuti projekt cija je namjera povecanje razine recikliranja i odvojenog prikupljanja otpada na istarskom podrucju.

Voditeljica županijskog Odsjeka za zaštitu okoliša Ljiljana Dravec naglasila je da se radi o dokumentu koji ce pružiti osnovne smjernice u gospodarenju otpadom te ce predstavljati dobru praksu kroz sve ono što je vec zadano kroz županijski Plan gospodarenja otpadom do 2015. godine.

- Regija Flandrija uspjela je stupanj odvojenog prikupljanja otpada dovesti na razinu od 70 posto, dok je situacija u Istri još uvijek loša te se svodi na otprilike od cetiri do šest posto. Intencija je potaknuti gradove i opcine da omoguce potrebnu infrastrukturu za odvojeno prikupljanje otpada, da bi se ostatak otpada što više smanjio i kao takav obradivao u planiranom županijskom centru, rekla je Dravec.

Naglasila je da su neki gradovi uspješno uveli zelene otoke i prikupljanje otpada "od vrata do vrata", ali rezultati još nisu zadovoljavajuci.

- Lokalna uprava i samouprava ima obvezu omoguciti gradanima odvojeno prikupljanje otpada i nadamo se da ce tu odgovornost i preuzeti. I mi smo imali problema kada je trebalo izgraditi nužnu infrastrukturu za gospodarenje otpadom, a takva je situacija danas i u Hrvatskoj. Bitno je da lokalna zajednica i gradani od pocetka budu informirani i ukljuceni u planove, rekao je Cristof Delatter, koji je iznio flandrijska iskustva.

U Istri se godišnje proizvede oko 90 tisuca tona komunalnog otpada, što je oko 436 kilograma otpada po stanovniku. Delatter napominje se da trenutno nema organiziranog jedinstvenog sustava odvojenog prikupljanja opasnog otpada namijenjenog recikliranju te da je kolicina odvojeno skupljenog otpada mala ili gotovo nikakva.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 90.360 eura, od cega Istarska županija sufinancira 15 posto, dok je flandrijska vlada osigurala ostatak. Hrvatski partneri u projektu su Istarska županija te tvrtke Herculanea i Kaštijun.

Projekt kojem je intencija povecati odvojeno prikupljanje otpada i razinu recikliranja objavljen je i na službenim internetskim stranicama Istarske županije, a gradani ga mogu pogledati i u holu zgrade Županije u Flanatickoj 29. Svoje primjedbe, prijedloge ili kritike zainteresirani mogu do 30. lipnja uputiti poštom na adresu Županije ili putem e-maila ([email protected] ili [email protected]).


Podijeli: Facebook Twiter