Budućnost istarskog maslinarstva je u izvozu

Masline u Agrolaguni će se brati mjesec i pol dana
Masline u Agrolaguni će se brati mjesec i pol dana

Jučer je na Poreštini započela berba maslina na posjedima porečke tvrtke Agrolagune. Tradicionalno tvrtka je na imanju kod Červara okupila novinare iz cijele Hrvatske kako bi promovirala istarsko maslinovo ulje jer se veći dio ulja prodaje upravo na domaćem tržištu uz veliku podršku turizma. Glede toga jedan je podatak znakovit. U ljetnim mjesecima kroz degustacijske objekte Agrolagune na Poreštini prođe oko 20.000 turista.

Tvrtka je za turiste osmislila i poseban paket za vrijeme berbe. Gosti, mahom Nijemci, Austrijanci i Slovenci, plate po deset eura da bi mogli sudjelovati u branju maslina, i uz to uživati u degustaciji ulja, vina i sira porečkog poljoprivrednog giganta.

Rekordna godina

Dakle, sve je krenulo iz Červara, odnosno iz maslinika koji broji 45.000 stabala posađenih na površini od 160 hektara. Červar je najveći maslinik u Hrvatskoj, a uz njega Agrolaguna raspolaže s dodatnom površinom na Poreštini od oko 60 hektara i 20.000 stabala maslina. U narednih mjesec i pol dana berači će pobrati masline sa 65.000 stabala koja su prošle godine proizvela milijun i tristo tisuća kilograma maslina. Agrolagunina uljara dobila je prošle godine 150 tona maslinovog ulja s prosječnim randmanom od 12 posto. I ova će godina, sasvim sigurno, biti rekordna. Masline su lijepe i zdrave.

Katija Gašparini, koja rukovodi maslinicima i uljarom, kaže da maslinove muhe u ovom djelu Istre nema te da je ona problem na jugu Poluotoka. Berba je počela, a tvrtka muku muči s beračima. Svaki dan mediji prenose Agrolagunine pozive za radnom snagom. Treba im najmanje 200 berača, a dosad se javilo njih 140. Tvrtka nudi cijenu od jedne kune za kilogram pobranih maslina, topli obrok i, za sve koji izvan Istre, smještaj u domu u Fuškulinu. Zanimljiv je i podatak da se 60 posto maslina bere ručno, a ostatak s dva mehanička tresača. Bez radnika nema uspješne berbe, a trenutno je svaki veći proizvođač u potrazi za radnom snagom.

Agrolagunina uljara svaki dan može preraditi 45 tona svojih te dodatnih 15 tona maslina drugih proizvođača koji dolaze iz cijele Poreštine. Ove godine uvedena je bitna novina. Gašparini nam objašnjava da tvrtka naplaćuje preradu, odnosno da je ukinula sustav naplate uljem.

- Prijašnjih godina naplaćivali bismo preradu uljem, ali sada nam dodatno ulje ne treba. Naši su nam maslinici sasvim dovoljni za vlastite kapacitete, kaže nam Katija i dodaje da cijena prerade iznosi 1,40 kuna po kilogram prerađenih maslina. (Elio VELAN, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter