Budućnost Europe ovisi o politici Njemačke prema izbjeglicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Budućnost Europe ovisit će u velikoj mjeri o pristupu Njemačke izbjegličkoj krizi, a druge europske države moraju pokazati više solidarnosti da bi se zajednički suočile s tim povijesnim izazovom, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Europa se suočava s jednim od najvećih izazova od Drugog svjetskog rata, a Njemačka će ove godine primiti najveći dio od ukupno milijun izbjeglica i migranata koji dolaze u Europu iz siromašnih i ratom pogođenih zemalja Azije i Afrike.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je ranije ove godine pozvala na otvaranje vrata za dolazak izbjeglica koje bježe od sukoba na Bliskom istoku. Tu su njezinu politiku pozdravili u zemlji i inozemstvu, ali u međuvremenu je rijeka migranata nastavljena i njemački su kapaciteti za prihvaćanje novih izbjeglica došli blizu limita, što je izazvalo prve veće kritike kancelarke.

Govoreći na obilježavanju 26. obljetnice pada Berlinskog zida, Tusk je Njemačku i kancelarku Merkel opisao kao utjelovljenje najboljih europskih vrlina. "Oni koji vjeruju da je Njemačka previše otvorena, previše tolerantna, previše liberalna, zaboravili su ponoviti lekciju naše tragične povijesti", rekao je Tusk, bivši poljski premijer.

- Želite li Njemačku koja je otvorena, tolerantna, obzirna, koja simpatizira slabije i siromašnije, jednom riječju Njemačku Angele Merkel, ili želite Njemačku koja je zatvorena, hladna i bezobzirna? Samo je jedan odgovor na to pitanje, rekao je Tusk.

Stoga, druge europske zemlje moraju sada pokazati solidarnost prema Njemačkoj "u ovim teškim i izazovnim vremenima", dodao je. Tusk je također pozvao Njemačku da pokaže snažno vodstvo da bi se osigurale vanjske granice Europe te da bi se Europa zaštitila od jačanja radikalnog populizma.

- Odista, hoće li Europa preživjeti kao kontinent slobode, vladavine zakona, poštivanja pojedinca i sigurnosti svojih građana, ovisit će u velikoj mjeri o Nijemcima, naglasio je Tusk. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter