Budućim prvašićima slova će biti kompliciranija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od iduće školske godine svi će prvašići učiti četiri različite vrste pisma koje propisuje novouspostavljeni standard školskoga rukopisnoga i školskoga formalnoga pisma, objavljen u izdanju Hrvatskoga pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

U praksi će to značiti da će sve početnice prvašiće učiti pisati na isti način, za razliku od dosadašnje prakse po kojoj svaka početnica ili slovarica različitog autora u prvome razredu osnovne škole djecu uči pisati drukčiji oblik slova upravo iz razloga jer nije postojalo standardizirano školsko pismo.

Time će prvi put biti uspostavljen standard rukopisnog pisma, po kojem će učenici savladavati formalno ravno, formalno koso, rukopisno koso pismo i rukopisno uspravno pismo. Formalno pismo zapravo je novi naziv za tiskana slova ili nekadašnje blok pismo, uspravno ili koso, dok se u školskom rukopisnom pismu, kosom ili uspravnom, slova povezuju. Sve bi to trebalo pridonijeti razvoju lijepoga individualnog rukopisa.

Naime, novim je pravopisom definirano da je školsko rukopisno koso pismo osnovno za poučavanje pisanja u drugoj fazi učenja, odnosno nakon učenja formalnoga pisma, takozvanih velikih i malih slova.

Iako se u Hrvatskom pravopisu tvrdi da su bez obzira o kojoj se vrsti pisma radi oblici slova pojednostavljeni, bez ukrasnih elemenata, što je jedna od najbitnijih razlika u odnosu na dosadašnji način učenja pisanja, učitelji ne dijele u potpunosti takvo mišljenje.

Već letimični pogled na novo pismo, pojašnjava učiteljica 1.a razreda Osnovne škole Milan Brozović Kastav, Marica Jurić, jasno pokazuje da će za novu generaciju prvašića pisanje nekih slova biti kompliciranije.

- Novo pismo zakompliciralo je veliko pisano slovo A koje su djeca do sada pisala u jednom potezu, a prema novim pravilima to će se slovo pisati u tri poteza, pojašnjava Jurić. (I. ŠESTAN KUČIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter