Budući most ležat će na čvrstoj stijeni

Most će nositi tri stupa i dva upornjaka (Z. STRAHINJA)
Most će nositi tri stupa i dva upornjaka (Z. STRAHINJA)

Izgradnja valbandonskog pješačkog mosta uz Županijsku cestu nakon mjesec dana dobro se zahuktala pa se, zahvaljujući upravo betoniranim potpornim stupovima, već mogu i nazrijeti njegove dimenzije. Kada ga završe radnici tvrtke Kapeloto Beton, most će biti dug 39 metara, dok bi se s pristupnim stazama protezao 88 metara u duljinu. Radovi su počeli oko nove godine, rok za dovršetak je 120 radnih dana, ali u Općini Fažana vjeruju da bi se mogli okončati i do 1. svibnja.

U trenutku kada smo obišli gradilište, radnici su upravo betonom punili armiranu konstrukciju triju nosećih stupova koji će ležati na puno čvršćem tlu nego se to očekivalo. Naime, realno je bilo očekivati da će radove otežati močvarno zemljište, no graditelji su u podnožju mosta uz potok ipak naišli na živu stijenu koja će daleko povoljnije utjecati na statiku, ali i na tijek daljnjih zahvata.

Gradnja pješačkog mosta s javnom rasvjetom koštat će Općinu 1,184 milijuna kuna. Bit će tri metra udaljen od postojećeg mosta Puljske ceste (vozačima je još uvijek poznatija kao Fažanska), a protezat će se na tri stupa i dva upornjaka, odnosno krajnje stupove mosta. Širina će mu biti tri metra, a gaznu će površinu pokrivati betonske kulir ploče. Osvjetljenje će se na samom mostu sastojati od dva tijela s LED rasvjetom.

- Godinama se već govori o tom mostu, jer on predstavlja povezivanje dvaju naselja, Valbandona i Fažane, za pješake. Projekt je to od vitalnog značaja, posebno za Valbandonce, s obzirom na sigurnost pješaka u prometu. Pješačka staza protezat će se do autobusne stanice za Pulu, rekao je donačelnik Općine Fažana Radomir Korać. Na cestovnom mostu širokom samo 5,7 metara pješacima do sada sigurnost nitko nije mogao jamčiti.

Most će konačno povezati pješačke staze koje se iz naselja protežu duž valbandonske močvare i zaljeva s južne i sjeverne strane. Također, bit će realizirana i veza s pješačkim stazama koje uz Puljsku cestu vode do Bi Villagea i Fažane. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter