Budući investitor Kupare mora srediti u četiri godine

(Ahmet Kalajdzic / CROPIX)
(Ahmet Kalajdzic / CROPIX)

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o raspisivanju javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari I u Župi dubrovačkoj, uz ugovor o pravu građenja i zakupu na rok od 99 godina.

Kako priopćuju iz Ministarstva turizma, realizacija projekta na dijelu kompleksa bivšeg vojnog odmarališta Kupari I od velikog je interesa za Republiku Hrvatsku, čime bi se njezina turistička ponuda obogatila za izgradnju novih hotela s ukupnim smještajnim kapacitetom do 1600 kreveta, kategorije 4 i 5 zvjezdica. Visina investicije procjenjuje se na 150 do 300 milijuna eura, ovisno o konceptu investitora.

- Ovo je veliki i značajan projekt ne samo za Župu dubrovačku, već i za cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i turizam Republike Hrvatske jer je riječ o projektu koji će imati značajan pozitivan utjecaj na kvalitetu turističkog proizvoda. Došli smo do visoke faze ovog kompleksnog projekta za koji je od raspisivanja pozivnog natječaja za iskaz interesa početkom ove godine, napravljen obiman posao u koji je bilo uključeno nekoliko ministarstava. Današnja odluka posebno je značajna jer objedinjuje tri procesa prava i koncesija, prava građenja, koncesije na kulturno i pomorsko dobro, naglasio je ministar turizma Darko  Lorencin na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade te dodao da se objava natječaja očekuje nakon što se dobije i suglasnost Hrvatskog sabora.

Od trenutka kada investitor stekne sve dozvole, rok za izvršenje projekta je 48 mjeseci, odnosno četiri godine.

Putem natječaja za neobvezujuću ponudu, objavljenog 16. siječnja 2014. godine, pisma namjere iskazalo je šest investitora -  Karisma Hotels Adriatic (KHA), ili konzorcij Agrokora, TUI i meksičkog lanca Karisma International, Avenue Grupa iz Moskve, Titan nekretnine čiji su osnivači također Rusi, potom Valamar, turska Rixos grupa te Braniteljska zadruga Mir iz Mlina kod Dubrovnika, no na natječaj za dostavu obvezujućih ponuda moći će se prijaviti i investitori koji nisu iskazali interes putem prvog kruga.

Kriteriji za odabir investitora kroz obvezujuće ponude bit će visina naknade za pravo građenja, visina naknade za zakup hotela Grand te visina naknade za koncesiju na pomorskom dobru. U slučaju dostave dvije ili više istih ponuda, određuju se dodatni kriteriji kao što su ponuđena visina ulaganja, vrsta i kvaliteta ulaganja, brend, plan zapošljavanja, doprinos razvoju okruženja te održivi razvoj i primjena novih tehnologija.

Uvjeti koji će se tražiti od investitora su iskustvo u realizaciji sličnih projekata, iskustvo u razvoju, planiranju i upravljanju hotelima razine pet zvjezdica, planirana ulaganja u ovaj projekt od minimalno 100 milijuna eura, dostava Poslovnog plana za razdoblje od 10 godina, dostava dokaza o financijskoj sposobnosti, predaja garancije banaka s rejtingom najmanje BBB.

Tržišna vrijednost naknade za pravo građenja na zemljištu Kupari I, što će zapravo biti početna cijena, iznosi 7.942.750,96 eura ili 60.137.514,27 kuna. Tržišna vrijednost zakupnine za Hotel Grand koji se nalazi na zemljištu u obuhvatu Projekta Kupari I iznosi 58.474,87 eura godišnje. Hotel Grand predat će se u posjed investitoru projekta temeljem ugovora o zakupu kojim će se investitora ovlastiti i obvezati za obnovu i stavljanje u funkciju navedenog hotela, sukladno posebnim uvjetima zaštite nadležnog konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

Početna vrijednost godišnje naknade za pravo građenja utvrđuje se u visini 1,5 posto od ukupnog prihoda svakog izgrađenog objekta kao profitnog centra. Godišnja naknada, u apsolutnom iznosu, ne može biti manja od tržišne vrijednosti prava građenja po kvadratu utvrđene po ovlaštenom sudskom vještaku u godini objave međunarodnog javnog natječaja.

Za provođenje odluke Vlade RH zaduženi su Ministarstvo turizma te ostala resorna ministarstva (poljoprivreda, graditeljstvo i prostorno uređenje, pomorstvo, promet i infrastruktura), DUUDI te općina Župa Dubrovačka. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter