Buduce sjedište Županijske skupštine u pukotinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncem 2005. Grad Pazin i Županija dogovorili su da zgrada nekadašnjeg Narodnog sveucilišta postane sjedište Skupštine Istarske županije. Iako je otad prošlo skoro šest godina, od promjena na toj su zgradi uocljive jedino vece pukotine na zidovima, kao i mrlje nastale prokišnjavanjem.

"Dokumentacija je prikupljena, ali postoje problemi financijske prirode", kaže istarski župan Ivan Jakovcic. Dodaje da je zgrada još u vlasništvu Puckog otvorenog ucilišta u Pazinu, od kojeg se ocekuje da Županiji ustupi pravo gradenja, ne bi li se projekt mogao uvrstiti u proracun za 2012. godinu. Župan odbija svaku pomisao da se od projekta odustalo, a kad smo ga podsjetili da je zgrada, u kojoj djeluje i Osnovna glazbena škola, u lošem stanju, odgovorio je da je "u slucaju vece potrebe Županija spremna izdvojiti odredena interventna sredstva".



Pazinski gradonacelnik Renato Krulcic kaže da je gradevinska dozvola za sjedište Županijske skupštine izdana u listopadu 2009. te da su u 2010. izradeni izvedbeni projekti. "Sada predstoji zajednicki sastanak Županije, Grada i POU-a na kojem ce se dogovoriti ustupanje prava gradenja Županiji, kao najpovoljniji model realizacije ove investicije. Zatim takav prijedlog POU-a treba uputiti Gradskom vijecu na razmatranje i prihvacanje, ne bi li Županija kao investitor mogla ovaj projekt težak 14 milijuna kuna uvrstiti u proracun za iducu godinu", kaže Krulcic.

Idejno urbanisticko-arhitektonsko rješenje rekonstrukcije i preuredenja zgrade po narudžbi Grada Pazina i Istarske županije izradila je zagrebacka tvrtka Kostrencic i Krebel.

Po tom rješenju u zgradi ce od sadašnjih korisnika ostati jedino Osnovna glazbena škola, i to u malo vecem i kvalitetnijem prostoru. Najveci dio zgrade preuredit ce se za potrebe Županijske skupštine. Tako ce kinodvorana postati vijecnica, a u dvorani Mirna bit ce uredi klubova vijecnika s pratecim sadržajima. Postojeci travnjak s parkiralištem ispred sadašnjeg kina povisit ce se, a ispod njega ukopat ce se, odnosno izgraditi podzemna garaža.



"Buduci da vec neko vrijeme POU ocekuje rekonstrukciju zgrade dosad ništa nije poduzimao za njenu sanaciju, jer bi to zapravo bio bespotreban trošak", kaže kaže Sonja Matijašic, ravnateljica POU-a.

Treba dodati da je zgrada Narodnog sveucilišta zašticeni spomenik kulture. U njoj je Pokrajinski narodnooslobodilacki odbor za Istru 25. i 26. rujna 1943. potvrdio odluku od 13. rujna o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom.(Mirjan RIMANIC)

CJELOVITI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter