Budnicama, limenom glazbom i grahom proslavljen 1.maj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ranojutarnjom tradicionalnom budnicom u režiji Limene glazbe Pazina u srcu Poluotoka, počela je proslava 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada diljem Istre. Ovaj praznik, simbol radničkog otpora i solidarnosti, koji se u zemljama lišenih radničkih prava uglavnom slavi masovnim demonstracijama, u Istri je i ove godine protekao u zabavi na otvorenom i dijeljenju porcija fažola.

U Šijanskoj šumi 2.500 tisuće porcija graha

Fešta se nakon govorancija na pulskoj Portarati preselila u Šijansku šumu do koje se moglo doći i besplatnim autobusima Pulaprometa, no mnogi su lijepi dan iskoristili te se do tradicionalnog okupljališta Puljana za prvi maj uputili biciklima. Na pozornici se izmjenjivao bogat zabavni programu od folkora, pulskih mažoretkinja, orkestra, do zborova i pulskih plesnih grupa, dok su se najmlađi mogli poigrati okušati u jahanju, poigrati na skakaonicama, voziti vlakićem ili glumiti Indijance u Birikininoj igraonici. Oko podneva posjetitelji su se spontano počeli okupljati ispred štanda za besplatnu porciju graha s kobasicama čineći dugačak red kojemu kao da nije bilo kraja. Stoga se s podjelom 2.500 porcija počelo i prije zakazanog termina, a kako su nam naveli oni koji su ga probali bio je odličan. Od kuhara smo doznali da je za njega utrošeno osam vreća od 25 kilograma graha, 100 kila kobasica i 100 kila suhih kosti, a pripremao se u sedam "kazana".

U Šijani je prijepodne bilo najviše nona i nonića te roditelja s mlađom djecom koji su nam naveli kako "nije loše". - Dođemo, provedemo dva sata s klincima na zraku, oni pojedu šećernu vatu, naprave đir s konjem i odemo kući olakšani za sto kuna, rekao nam je jedan Puljanin. Puljanka Petra navela nam je kako je u Šijani za prvi maj zadnji puta bila '89., no i danas se živo sjeća ringišpila, šećerne vune i brojnih štandova s plastičnim igračkama.

- Evo, dijete mi nastupa s mažoretkinjama pa sam se vratila Šijani. Čini mi se da ne nekada bilo veselije i bogatije, no možda sam tada samo bila dijete pa mi se sve činilo boljim, rekla nam je Petra. Njezina sugrađanka Martina također nam je navela da je do Šijane došla radi djece, kao i većina, a kako joj se red za grah čini predugačak da bi čekala.

- Kud svi tud i mi. No, mogao bi se dogodine recimo dijeliti i roštilj, a još mladih privući nekim dobrim koncertom, zaključila je Martina.

Fešte na otvorenom unatoč oblacima

Slično kao i na središnjoj fešti u pulskoj Šijanskoj šumi, svi veći gradovi, ali i manja mjesta, s obzirom na čvrstu tradiciju prvomajskih proslava, organizirali su fešte na otvorenom, a unatoč bojaznima organizatora i upozorenjima meteorologa, radnički je narod poslužilo lijepo sunčano vrijeme. Bila je to i prilika da se neradni dan proboravi u prirodi, uz organiziranu zabavu i tanjur graha, ili aktivno u šetnji, vožnji bicikle, branju šparuga… S obzirom da je ove godine 1. maj pao u petak, mnogi su produženi vikend iskoristili za odlazak na višednevni izlet, a već u četvrtak poslijepodne na istarskim se cestama mogao zamijetiti intenzivniji promet - uz brojna vozila domaćih registarskih oznaka, cestama su milili i strani automobili, pretežno slovenski.

U Vodnjanu je gradska uprava na proslavi u parku za svoje mještane i goste već prijepodne pripremila više od 400 porcija fažola, a nije škrtarila ni s besplatnim vinom i flaširanom vodom. Omiljeno dječje igralište ispunilo je i staro i mlado - stariji skloniji nekim društvenim igrama prepustili su se i plesu pod kestenima uz glazbu dua Nevera, a mlađi su zaigrali nogomet, vozili bicikle ili ispucali energiju na dječjim igralima. U isto vrijeme slavilo se i u obližnjoj Fažani u organizaciji Općine.

Buzet feštao ispod Baštijona

"Prvomajski grah; danas hrana, sutra kompostana", s takvim su natpisom na zelenim majicama dočekali svoje goste u Mjesnom odboru Buzet- Stari grad gdje su osmi puta organizirali prvomajski piknik ispod Baštiona. Uz muziku, zabavu, druženje, besplatan grah i piće, organizatori su nastavili tradiciju aktualnih poruka na svojim majicama. Podsjetimo samo na neke "Franjo - strah, Jaca - krah, Zoki - grah" ili "Kranjska otišla, teran odlazi, a pažuv ne damo!". Predsjednik Mjesnog odbora Goran Jambrošić, pojasnio je da su ovoga puta htjeli poručiti da se za 1. svibanj treba opustiti uz grah, a na nedjeljnom referendumu o kompostani izjasniti po vlastitoj savjesti.

Grad Buzet, buzetska udruga Matice umirovljenika Hrvatske, Udruga antifašista i ročki SUH u popodnevnim satima organizirali su tradicionalni piknik u Svetom Duhu kod Štrpeda te za sve goste također osigurali zabavu, besplatan grah i piće.

U ranim jutarnjim satima Buzećane je probudila tradicionalna prvosvibanjska budnica Limene glazbe GD-a "Sokol" iz Buzeta. Za prvosvibanjsku budnicu u jutarnjem pohodu Roštinom i Humštinom pobrinuli su se i članovi Limene glazbe ŽKUD-a "Renato Pernić" iz Roča. Paljenjem krijesova noć uoči Praznika rada, mladi su također nastavili dugogodišnju tradiciju buzetskog područja.

Motoristi dijelili ukusan grah

U Pazinu je točno u 13 sati započelo dijeljenje kuhanog graha u predjelu bivše pazinske vojarne gdje su članovi Moto kluba Indians u suradnji s Gradom Pazinom pripremili ukusan obrok i pivo za sugrađane. Osim toga posjetitelje su zabavljali Picaferaj i New folder band, na livadama bivše vojarne poneki su zapekli roštilj, a volonterke Društva Naša djeca Pazin organizirale su dječje igre.

Porečani su praznik rada pak slavili na gradskom kupalištu gdje su se, doduše ne besplatno, nudile kobasice, kapuz, ćevapčići ili pedoći. Održana su i sportska natjecanja (boćanje, bicikliranje) zte zabavni glazbeni program. (B.PETROVIĆ, G.Č.ŠVERKO, A.DAGOSTIN, Z.STRAHINJA)

 


Podijeli: Facebook Twiter