Budite kreativni, zabavljajte se i budite svoji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prigodnom svečanošću te okupljanjem nekadašnjih i sadašnjih urednika i suradnika u pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile obilježena je šezdeseta obljetnica školskog lista Stvarnost, po riječima ravnatelja Josipa Šiklića zasigurno jednog od najdugovječnijih školskih listova s kontinuiranim izlaženjem u cijeloj Hrvatskoj. Na povijest izdavanja školskih listova pazinske Gimnazije podsjetila je Magda Rimanić, ukazavši da je još 1910. godine u staroj carsko-kraljevskoj državnoj gimnaziji u Pazinu izlazio rukom pisani i oslikavani učenički list Naprijed, poslije Drugog svjetskog rata u obnovljenoj pazinskoj Gimnaziji neko su vrijeme izlazili učenički listovi Učka i Nova Učka, a list Stvarnost počeo je izlaziti 1957. godine.

Kako je to bilo uređivati i izdavati školski list prije nekoliko desetljeća, ispričali su negdašnji urednici Stvarnosti, Vinko Cerovac koji je ovaj list uređivao početkom 1960-tih godina, i Davor Šišović koji je bio urednik početkom 1980-tih godina. U tom vremenu bez kompjutera tekst i ilustracije urezivali su se na voštane matrice kojima su se otisci umnožavali na stroju zvanom šapirograf, a tek je 1980-tih naslovnice i pojedine stranice lista postalo moguće umnožavati fotokopiranjem. Bez obzira na tehnologiju umnožavanja, školski je list uvijek bio izraz generacijskih interesa i pogleda na svijet, ponekad i svojevrsnog mladenačkog buntovništva, i koja god generacija da je izdavala svoju Stvarnost, uvijek se dogodila poneka primjedba ili negodovanje od strane profesora, ali i njihova svesrdna podrška učeničkoj kreativnosti. Kako danas izgleda izdavati školski list, s kompjuterima i kolor-tiskom koji su prije nekoliko desetljeća tadašnjim urednicima bili nezamislivi i nedostižni, ali se sadržajem i dalje prate generacijski interesi i zbivanja u užoj i široj životnoj sredini, ispričala je mentorica današnje redakcije Stvarnosti, Radmila Zaletel, predstavljajući svečarski broj školskog lista kome je urednica Lena Katarina Hrvatin.

Sadržaj ovog jubilarnog broja većim je dijelom aktualan, a u središnjem bloku na desetak stranica donosi se izbor tekstova iz starih brojeva Stvarnosti, sve do 1950-tih godina.

Uz Stvarnost kao školski list neke su generacije učenika izdavale sadržajem malo slobodnije fanzine kao što su bili Šljuc ili Dikobraz, svaki u svoje vrijeme, o čemu je pričao urednik potonjega Antun Finderle.

- Budite kreativni, budite svoji, i dobro se zabavljajte, neka se po vašem školskom listu vidi da ste to vi, poručili su današnjim pazinskim gimnazijalcima negdašnji urednici i suradnici Stvarnosti na ovoj svečanosti, a pazinska dogradonačelnica Mirjana Galant prisjetila se kako je kao učenica pazinske Gimnazije rado čitala Stvarnost, ali i kako je kasnije kao nastavnica u toj istoj školi često morala braniti učenicima da svoj listi čitaju pod satom, ispod klupe. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter