Budite kreativni - reciklirajte, sadite i uživajte


Proljeće je pravo vrijeme za krenuti u sadnju cvijeća. Ove godine budite originalni, osviješteni, pa i ekološki korektni - reciklirajte i štedite te cvijeće zasadite ne u plastične ili keramičke tegle, koje morate kupiti, već u stare čizme, pretijesne hlače… Donosimo vam tek nekoliko prijedloga, jer ideja ima doista pregršt.

Primjerice, sadnice cvijeća ili začinskog bilja možete zasaditi u prazne staklene teglice koje su vam ostale od zimnice, a cijela će stvar izgledati efektnije ako staklenkama dodate jednostavan nosač ili obruč od žice te ih po nekoliko pričvrstite na staru dasku. Možete ih i dodatno ukrasiti decoupage tehnikom, i tako dobiti efektnu umjetničku vazu za šareno proljetno cvijeće. Osim staklene ambalaže, može poslužiti i limena koju možete ukrasiti šarenim mašnicama u omiljenoj boji.

Cvijeće možete zasaditi i u stare gumene dječje čizme koje inače bacamo kada ih djeca prerastu. Vodite računa o boji čizmice i cvijeća koje će niknuti iz nje pa se odlučite ili za skladne boje ili pak posve suprotne.

Oni nešto odvažniji bilje mogu zasaditi i u traperice u koje više ne stanu, no moraju znati da ova vrsta sadnje, iako efektna, neće biti dugog vijeka jer će se hlače nakon nekog vremena početi raspadati. Oni koji pak vole prirodniji izgled, a imaju vješte ruke, mogu izdubiti cjepanicu te cvijeće zasaditi u nju. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter