Budistički redovnici prosvjedovali protiv OIC-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće budističkih redovnika okupile su se u ponedjeljak u dva najveća mianmarska grada u znak prosvjeda protiv napora koje poduzima najveće svjetsko islamsko tijelo, Organizacija za islamsku suradnju (OIC), kako bi pomoglo etničkoj skupini Rohingya muslimana koja je bila umiješana u smrtonosne sukobe prije četiri mjeseca.

Redovnici, moćna politička snaga u većinski budističkoj zemlji, osudili su planove OIC-a da uspostavi ured za vezu u sjeverozapadnoj državi Rakhine, gdje je u lipnju izbilo nasilje između budističkih Rakhina i Rohingya muslimana.

Samo nekoliko sati nakon što su se redovnici razišli, ured predsjednika Theina Seina je priopćio da neće dopustiti predstavništvo OIC-a u Mianmaru. Nije poznato je li ta objava povezana s prosvjedima ili je unaprijed planirana.

Redovnicima su se pridružili obični građani u Yangonu i Mandalayu. Neki su nosili plakate na kojima je pisalo "OIC odlazi" i rekli su da će održavati prosvjede sve dok vlada ne pristane na njihove zahtjeve.

U Mianmaru živi oko 800.000 pripadnika etničke skupine Rohingya, od kojih većina u bijednim uvjetima. Optužuje ih se da su ilegalni imigranti i nisu priznati kao građani Mianmara. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter