Budimpešta: Povorka potpore Orbanu uoči izbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko desetaka tisuća Mađara okupilo se u subotu u Budimpešti pružajući na taj način potporu predsjedniku vlade Viktoru Orbanu, čija je stranka Fidesz favorit na parlamentarnim izborima koji se održavaju 6. travnja

Ističući mađarske zastave okupili su se na Trgu Kossuth pred zgradom parlamenta te na Trgu junaka gdje je šef vlade održao govor.

"Vi ste junaci mađarske povijesti, jer ste svojom ljubavlju spasili Mađarsku. Vaša je zadaća - zajamčiti da Viktor Orban bude ponovno izabran u vladu!", rekao je jedan od organizatora okupljanja Andras Bencsik.

Povorkom je dominirala narančasta, boja stranke Fidesz, a defile je održan pod nazivom "Marš za mir". Organizirala ga je udruga bliska vladi, Forum za civilno okupljanje, a svrha mu je ostaviti dojam jedinstva koji prati šefa mađarske vlade. Organizatori su rekli da je riječ o potpori izgradnji "naše zajedničke domovine koja će braniti naše interese i vrijednosti te se zalagati na nacionalno jedinstvo".

Neki su sudionici okupljanja isticali transparente na kojima je pisalo "Zemlja je jedinstvena" dok ih je dio izvikivao "Dvije trećine! Dvije trećine!", aludirajući na prednost Fidesza u parlamentu na parlamentarnim izborima 2010.

Forum za civilno okupljanje čine simpatizeri vlade koji se okupljaju tijekom velikih državnih praznika ili u trenucima kada smatraju da je premijeru potrebno pružiti potporu ili ga "braniti" od napada oporbe ili napada iz Bruxellesa.

Mađarska lijeva oporba okupljanje je predvidjela u nedjelju u Budimpešti. Prema zadnjim anketama oporba bi mogla osvojiti između 16 posto i 23 posto biračkih glasova, a Fidesz između 32 posto i 38 posto glasova. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter