Budimpešta: 50.000 prosvjednika protiv mjera štednje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pedesetak tisuca ljudi prosvjedovalo je u subotu u Budimpešti protiv mjera štednje konzervativne vlade Viktora Orbana, po sindikalnim izvorima.

Prosvjedi koji su se na poziv sindikata i više nevladinih organizacija održali ispred zgrade parlamenta dio su prosvjednog pokreta protiv mjera štednje i reforme radnog prava koje je najavila Orbanova konzervativna vlada, koji je poceo u cetvrtak.

U prosvjedima su sudjelovali bivši socijalisticki premijer Ferenc Gyucsany koji je 2009. morao podnijeti ostavku i više oporbenih celnika.

Vlada je, bez konzultacije sa sindikatima, odlucila smanjiti otpremnine u javnim službama i ograniciti mogucnost odlaska u prijevremenu mirovinu.

Mjere su dio šireg gospodarskog paketa koji zemlji treba omoguciti da ispuni obveze glede smanjenja deficita u ovoj i iducoj godini, u prilikama kada se ocekuje manji gospodarski rast od predvidenog.

Prosvjedni pokret treba se nastaviti u ponedjeljak 3. listopada, kada su sindikati predvidjeli usporavanje prometa na više mjesta u zemlji.

Pokret je poceo u cetvrtak prosvjednim sjedenjem na glavnom mostu na Dunavu u Budimpešti.


Podijeli: Facebook Twiter