Buđenje Pule kroz ostavštinu Alojza Orela

Ivica Šain, Aleksandar Bančić, Gracijano Kešac, Sanja Krelja Osterc, Vladimir Torbica, Gordana Trajković i Eros Čakić (M. A.)
Ivica Šain, Aleksandar Bančić, Gracijano Kešac, Sanja Krelja Osterc, Vladimir Torbica, Gordana Trajković i Eros Čakić (M. A.)

Od srijede pa iduća dva tjedna cijela Pula će biti u znaku 800 fotografija pokojnog Alojza Orela koje će se moći vidjeti na 46 lokacija u sklopu projekta "Pula je i moj grad" koji će biti humanitaran te će prihod od prodaje fotografija i donacija ići Odjelu za psihijatriju Opće bolnice Pula. Iza projekta stoje Afrodita Bulajić i Aleksej Orel, a projekt je danas predstavljen novinarima u caffe baru Sax koji će biti njegov info i press centar.

Želja je organizatora da se u godini Alojza Orela građani upoznaju s radom velikog fotografa zbog kojeg se, kako reče glasnogovornica projekta Gordana Trajković, Pula može podičiti titulom fotografskog grada. Orelove fotografije naći će se tako u prostorima gradskih, županijskih i državnih institucija, sjedišta svih nacionalnih manjina, raznih ugostiteljskih objekata, knjižara, knjižnica, udruga... po cijeloj Puli, od Štinjana i Šijane, preko centra do Valdebeka, Vidikovca, Verude i Verudele. Radi se o nastavku obilježavanja godine Alojza Orela što je počelo izložbom "Pulski album" u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre.

- Projekt je to koji je fantastičan ponajprije zato jer predstavlja primjer zajedničkog djelovanja za viši cilj, kazala je Trajković, naglasivši da je projekt iznimno participativan jer je osim organizatora uključeno iznimno mnogo sudionika, pokrovitelja, sponzora.

"Alojz Orel je sebe vidio kao stanovnika ovog grada, zaljubljenog u Istru, bez obzira na to odakle je došao", kazala je, a došao je 1947. Danas je, kako kaže, Pula grad koji prima i daje, a potreba za zajedništvom je jedan od motiva ovog projekta. U Saxu će se moći razgledati sve fotografije koje su izložene po Puli, s tim da su u ovom kafiću umanjene verzije. Ovdje će se moći uzeti i prigodna novina od 16 strana koja prati manifestaciju te uplatnice.

Pokrovitelji su Upravni odjel za kulturu Županije istarske te Upravni odjel za kulturu Grada Pule, a pročelnik županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica rekao jučer je kako ovaj projekt širi pozitivnu energiju te ga vidi kao jedno "buđenje Pule". Orelova ostavština danas se čuva u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, koji je i jedan od suorganizatora, a danas se za nju u tom muzeju brine Lana Skuljan Bilić.

Ravnatelj muzeja Gracijano Kešac prisjetio se da je upravo ovih dana godišnjica dolaska u Pulu Alojza Orela koji je vlakom stigao početkom studenog 1947. Ovdje je otvorio dva ateljea, radio kao fotoreporter u Glasu Istre, bio društveno angažiran, radio na prvom turističkom vodiču Pule. Oduševljen projektom je i voditelj Zbirke umjetnina Grada Pule Eros Čakić koji smatra da Pula s duhovne strane podsjeća na Pulu kakva je bila u vrijeme kada je Orel došao u Pulu. Napomenuo je Čakić da je Orel bio je prvi koji je pokazao mogućnosti solarizacije još prije Andyja Warhola koji je po tome postao poznat u cijelom svijetu.

Gradska galerija se također uključila u akciju pa će se na njenom displeju vrtjeti Orelove fotografije. Trajković je iskoristila priliku da kao članica tima za pripremu kandidature Pula-Istra Europska prijestolnica kulture 2020. spomene da će ovaj projekt biti prvi u prijavi putem koje će se Pula kandidirati za ovu titulu. Spomenimo i da će dokumentarac o projektu snimati Danilo Lola Ilić.

Kulturohod kroz centar Pule

Kulturohod kreće u srijedu od Sveučilišne knjižnice u 17.30, a okupljanje počinje 15 minuta prije. Ići će se ulicom Sergijevaca, preko Foruma i Kandlerove pa do Circola gdje će se na koncu održati interkulturalno druženje uz domjenak i koncert Franka Krajcara i grupe Indivia.

Na tom kružnom putu posjetit će se neka od mjesta u kojima su fotografije izložene, u svakom mjestu povorka će se zadržati do pet minuta nakon čega će povorka, za koju organizatori očekuju da će biti sve veća i veća, produžiti dalje. Dramski pedagog iz Istarskog narodnog kazališta Aleksandar Bančić objasnio je jučer da će u kulturohodu sudjelovati i forum kazalište Marte osnovano na bazi kazališta potlačenog, ali ono što će pokazati neće biti u formi ovog kazališta. Oni će sudjelovati u kulturohodu i pozvati građane da razmisle kako je to biti Puljanin i kakav je Pula grad. Bit će to putujuće, ambijentalno kazalište, a glavna predstava održat će se na Forumu.

Odjel psihijatrije je u katastrofalnom stanju, ali gura se

Novac od prodaje fotografija i donacija ići će Odjelu psihijatrije Opće bolnice Pula.

- Odjel je u katastrofalnom stanju, kazao je njegov voditelj dr Ivica Šain objasnivši da sadašnja uprava bolnice radi na tome da se nova bolnica izgradi.

"Zgrada psihijatrije je oronula, lift ne radi", iznio je neke primjere Šain. Na odjelu imaju 40 zaposlenih koji brinu o kompletnoj populaciji Istre, oko 200 tisuća ljudi, a po ljeti i više. Imaju 35 kreveta i četiri specijalističke ordinacije. Potrebe su velike, no kako je uvidio doktor, postoje ljudi koji im žele dobro i čini mu se da je ovo najveća od svih humanitarnih akcija koje su do sada organizirane za odjel psihijatrije.

- Pacijenti imaju dobru njegu, dobivaju sve potrebne lijekove. Uvjeti su teški, ali guramo naprijed, rekao je Šain. Zaključio je da kao što se psihijatri susreću sa skrivenom dušom grada tako i Orelove fotografije govore o skrivenoj duši grada. Cijena fotografije je 60 kuna za one s paspartuom i 120 kuna za one s drvenim okvirom. Uplatnice se mogu dobiti na mjestima gdje su fotografije izložene te u Saxu gdje se fotografije mogu razgledati u manjoj verziji. U Saxu je moguće dobiti i prazne uplatnice za dobrovoljne donacije. (Mladen RADIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter