Budeli su za bičiklete, a ne za one stvari

Cijelo selo sudjeluje u mačkarama
Cijelo selo sudjeluje u mačkarama

- Donke, peti štajun je doša. Antonja je pasala i vrime je da svitu predstavimo šituaciju koja će se odvijat u Ruhci i okolici sve do Pepelnice, započeo je u nedjeljno popodne govor kapo od mačkar sela Ruhci Darko Rusac prekidan aplauzom čitavog sela koje se okupilo na svečanosti podizanja pusta ispred ulaza u selo.

Nažalost, ove godine Ruhčari nisu uspjeli sagraditi divovskog pusta (lani je bio visok devet metara) po kojem su u posljednjoj dekadi postali slavni širom zemlje.

Omela ih bura i snijeg

- Krivi su ekstremni uvjeti vrimena, velika bura, niske temperature, a sada i snih, a sve to nan je onemogućilo adekvatne pripreme. Da skratimo priču. To lito je od najvećeg pusta usta samo stup, nastavio je pusni meštar Rusac, dok su kamioni prolazeći državnom cestom Pazin-Poreč sirenama trubili u znak podrške. Ove su se godine Ruhčari odlučili da u mačkaranim putešestvijama po selima središnje Istre utjelove mačkaranu skupinu "Bebe".

- Skoro svaki dan niki umre, a sve na rije se rodi kakova beba. Šituacija je alarmantna, a ku ča ne poduzmemo, vaje, vaje, ne bude ima ki poj u mačkare. Do tega ne smi doj, i zato, cilen svitu poručujemo, s… se ča više, ali po starinski. Budeli su za bičiklete, a ne une stvari svete. Gonite i noć i dan, samo nutra ništa van. Donke, krivca za svu tu nestašicu nataliteta danas ćemo zavisit na stup, a u kratko vrime će mu se sudit. Ne bin mu bija u koži. Ta gnjus, a ćete vidit da je gnjus, se zove Gumajo. Neka gumajo visi! Gori š njin, ali z mužikon!, poručio je pusni meštar Rusac uz odobravanje gomile, ali i pratnju vesele pusne glazbe među kojoj se isticao glazbenik jednožičanog instrumenta s tematski prigodnim atributom ispod pregače. Pusta je podigao Davor Rusac s trogodišnjim sinom Mateom, a uz pomoć starog meštra za tehniku Serđa Cvitana.

Vrhunac 28. veljače

Nadolazećih će se dana u seoskim kućanstvima krojiti kostimi na karnevalsku temu "Bebe" da bi se sve na vrijeme pripremilo za dva udarna pusna pohoda kojima će proći kroz sela u tri općine (Pazin, Karojba i Tinjan). Prvi na pusnu nedjelju 26. veljače i drugi na pusni utorak 28. veljače, a kad se toga dana maškare vrate u selo Pust će biti spaljen. U nedjelju 26. veljače sakupit će se u 10 sati u Ruhcima i u alegorijskim kolima (u obličju dječjih kolica i slično…) krenuti. Povratak u Ruhce nakon cjelodnevnog lutanja planira se u 20 sati kada će se upriličiti večera, a na mjesnom igralištu u velikom šatoru tada održati maskenabal sa živom glazbom. Sve će se ponoviti u utorak 28. veljače, ali sada po selima Tinjanštine, saznali smo od jednog od organizatora mačkara Renata Cvitana.

Čobanac se kuhao šest sati

Nakon podizanja pusta čitava se povorka usmjerila prema dvorištu obiteljske kuće Cvitan u središtu sela gdje se zabava nastavila uz okrepu odličnim čobancem kojeg je od 9 ujutro spremao glavni kuhar Mirko Lakošeljac iz Škropeti. "U čobanac sam stavio tri vrste divljači: divlju svinju, srnu i jelena. Meso divljači se tranšira i stavi na kocke i dinsta svako za sebe. Najprije jelena, jer je tvrđi, pa treba malo duže, onda svinju, pa srnu. Kada žbula dobije zlatnožutu boju stavim meso postepeno prema tvrdoći, i to se onda dinsta. U sve to se stavi domaće pancete koju sam na početku izdinstao sa žbulom, ali i domaće svinjske masti bez koje pravog čobanca nema. Kada sam na polovici kuhanja dodam povrće: dvije vrste svježe paprike, pomedori, celer i peršin, bijeloga i crnog vina, ljuta paprika, čili. I to se kuha šest sati, umak mora biti kompaktan", otkrio nam je Lakošeljac kojeg su Slavonci naučili praviti čobanac koji se u Slavoniji pravi još ljući nego u Istri. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter