Bucolaj - tradicionalni istarski kolac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Giovanna Antonia Vigini iz sela Škarjevac koje se nalazi izmedu Momjana i Oskoruša naucila je prije više od pola stoljeca kako se pravi bucolaj, tradicionalna istarska slastica koja je karakteristicna za Bujštinu.

Recept je naucila kao dvadesetogodišnjakinja od tete Tereze, koja joj je na vjencanje donijela upravo bucolaje. Taj se kolac nekoc pravio samo kad su bile fešte. Danas bucolaj cini društvo pinci koja je za Uskrs glavna protagonistica na trpezi, za što teta Antonia pocinje pripreme cak osam dana prije.

Momjanka vec godinama u kolovozu sudjeluje na manifestaciji "Slatka Istra" u Vižinadi, gdje se njen bucolaj redovito istice medu ostalima. U cemu je njena tajna?



Dakle, ispricala nam je vrijedna slasticarka, potreban je kilogram brašna, šest žutanjaka, kvarat mlijeka, 20 dekagrama šecera, duplo manje kvasca, te 15 dekagrama svinjske masti. Mogu se upotrijebiti maslac ili margarin, ali onda kolac nece biti tako mekan. Zatim, treba dodati još ribanu koricu limuna, prašak od vanilije i kapljicu ruma.

Tijesto treba puno mijesiti, a ako treba valja dodati malo vode. Spremno je kada se samo od sebe odlijepi od prstiju, a onda mora odstajati pola sata. Zatim se narežu komadi i naprave forme bucolaja, koje ponovno treba pustiti da odstoje još dvadesetak minuta. Teta Antonia veli da sve to treba raditi u toploj prostoriji. Pecnica se zagrije na 150 stupnjeva, a onda kolaci idu unutra na 15 minuta. Pritom je naša sugovornica upozorila na nešto vrlo važno - zadnjih pet minuta treba ih peci na 180 stupnjeva, da dobiju lijepu boju.



E sad njena tajna koje nema u knjigama recepata - prije nego se bucolaji izvade iz pecnice, sa strane na štednjaku treba u padeli skuhati mlijeko, pomiješano s dvije vanilije. Netom pecene kolace treba samo umociti unutra i odmah izvaditi, pa ih posuti šecerom, što im ce im dati dugotrajniju mekocu.

Isprobali smo ih takve - stvarno su dobri! Naravno, uz sve to ide i dugogodišnja praksa, jer je teta Antonia, ne samo u svojoj obitelji, poznata i po kroštulima, pincama, fritulama, breskvicama i pandešpanjama. Svojim je kcerima Flaviji i Luciji za njihova vjencanja sama ispekla sve kolace i torte od 25 kilograma na pet katova.

Danas to cini rjede nego nekad, jer, reci ce simpaticna teta Antonia, godine su ucinile svoje, a i ruke je poprilicno bole. No, bucolaje mora tu i tamo ispeci, jer ih njeni unuci obožavaju. Cesto je zovu da ih napravi samo za njih, a takvu molbu ne može odbiti.


Podijeli: Facebook Twiter