Bučić: Zadovoljni smo stanjem sigurnosti u našoj zajednici

Dan policije u Labinu
Dan policije u Labinu

- Kraj je turističke sezone i jako smo zadovoljni stanjem sigurnosti u našoj zajednici. Bitni pokazatelji, poput broja kaznenih dijela, intervencije iz oblasti remećenja javnog reda i mira, bilježe smanjeni broj prekršaja u odnosu na isti period lani. S druge strane, evidencija nekih prekršaja je povećana, što je dokaz da smo sve prisutniji na terenu`, istakla je na današnjem prijemu u povodu Dana policije, načelnica labinske Policijske postaje Đeni Bučić.

Učenici gledali policijska vozila

Zajedno sa zamjenikom Samedom Ćorićem te kolegama policajcima ugostila je čelnike jedinica lokalnih samouprava s Labinštine, Gloriju Paliska Bolterstein, Tulija Demetliku i Ivana Frankovića te polaznike Centar Liče Faraguna. Učenicima je to bila prigoda da razgledaju policijski vozni park, zavire u maricu i popnu se na motor. Kako to uvijek biva, orile su se policijske sirene kao i dječji smijeh. Iako nije bilo planirano, no polaznici Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac bili su u šetnji i prolazili pored policijske postaje te su pozvani da i oni razgledaju vozila. U službenom dijelu susreta, načelnica je uputila apel vozačima kazavši da prilagode brzinu uvjetima na cesti.

- U prvih osam mjeseci ove godine imamo jednu poginulu osobu u prometnoj nesreći. Svjedočimo svakog dana i smrtnim slučajevima pješaka uzrokovanih naletima automobila. Potreban je pojačani oprez u prometu, dodala je.

Što se aktivnosti labinske Policijske postaje tiče, osim onih redovnih, u mjesecu rujnu pojačane su patrole pred pedagoškim ustanovama radi početka školske godine. Također, obavljaju se i edukativne radionice u razredima od strane policijskih djelatnika.

Labin je sigurna sredina za život

- Ono što veseli jest činjenica da smo sigurna sredina za život, ali i turistička destinacija brojnim turistima koje ugošćujemo. Raduje da su se prije petnaestak godina počele događati promjene, te je policija počela biti bliža javnosti. Danas su vidljivi rezultati te promjene,  rekao je labinski gradonačelnik.

Grad Labin ima zaposlena dva komunalna redara te je njihovu suradnju s labinskom policijom ocijenio izuzetno korektnom.

Kazao je da je prije godinu dana pokrenuta inicijativa obnove zgrade policijske postaje. Dio zgrade u vlasništvu je Grada, a dio u vlasništvu države.

- Obavili smo razgovore u DUDI-ju, nadamo se da će vlasništvo uskoro biti riješeno. Napravili smo elaborat o energetskoj učinkovitosti zgrade i nadamo se da ćemo uskoro moći kandidirati projekt, dodao je Demetlika.

Nije prihvatljiv model

Osvrnuo se i na prijedlog preustroja i smanjenje broja policijskih uprava po prijedlogu Ministarstva unutarnjih poslova. Novim prijedlogom, za Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju, bila bi jedna uprava sa sjedištem u Rijeci. Svi prisutni složili su se kako to nije prihvatljiv model, posebice uzimajući u obzir da je Istra turistička regija. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter