Bucar: Slovenija treba tražiti povijesne granice Pirana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

France Bucar, prvi predsjednik slovenskog parlamenta, pisac prvog ustava i jedan od "otaca nacije", ponovio je u prilogu ljubljanskog subotnjeg Dela razloge svog protivljenja arbitražnom sporazumu s Hrvatskom te vladi premijera Boruta Pahora preporucio da zahtijeva uspostavu opcine Piran u njezinim povijesnim granicama koje bi, kako tvrdi, omogucile da Slovenija dobije teritorijalni izlaz na otvoreno more.

"Granica na moru prati granicu na kopnu. Kad bismo htjeli dobiti izravan kontakt s otvorenim morem, morali bismo na odgovarajuci nacin promijeniti kopnenu granicu", tvrdi Bucar u svom polemickom prilogu, te navodi da Slovenija treba "smoci snage i hrabrosti i istupiti s takvim zahtjevom".

"Za tako nešto imamo sve mogucnosti, barem što se tice opcine Piran. Sporazum o arbitraži (u tocki 2, clanak 3) daje mogucnost ugovornim stranama da tek definiraju tocni predmet spora. Ako Slovenija nastupi sa zahtjevom da se barem uspostavi povijesno nesporna granica piranske opcine, onda cijeli spor dobiva sasvim drukciji sadržaj. Možda i Vlada u toj tocki vidi iskricu nade", naveo je za Delo France Bucar.

U prilogu ponavlja vec poznate ocjene da bi se potpisivanjem arbitražnog sporazuma u smislu medunarodnog prava legaliziralo situaciju s kojom se do sada nisu slagali jer bi se prepolovio Piranski zaljev, a Slovenija bi mogla dobiti samo kontakt s otvorenim vodama u smislu režima plovidbe, ali ne i teritorijalni pristup otvorenom moru.

S takvim njegovim interpretacijama su se proteklih dana složile oporbene stranke, dok su stranke u Pahorovoj vladi i predsjednik države Danilo Türk ustrajno ponavljali da je arbitražni sporazum za Sloveniju dobar i da ga je ona spremna potpisati ako se sadržaj sadašnjeg nacrta ne bi mijenjao."Granicno pitanje za Slovence ima veliku emocionalnu težinu jer su izgubili svoje etnicke prostore koji se sada nalaze u Austriji i Italiji", tvrdi Bucar.


Podijeli: Facebook Twiter