Bubola: Nisam postavljao križeve, vec tabele

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Opcinskom sudu u Bujama u utorak je pocelo sudenje Giulianu Buboli iz Merišca kojeg je, zbog prijetnje, tužila Loriza Tuljak iz Kucibrega.

Naime, Bubolu se tereti da je u tri navrata od veljace do svibnja prošle godine uznemiravao i zastrašivao Lorizu Tuljak stavljajuci joj pored kuce rabljeni križ s groblja, potom zato što je na javnoj površini nedaleko od njezine kuce postavio nekoliko križeva izradenih od dasaka na kojima je pisalo "Loriza" i "Božo" te rukama udarao po stepeništu kuce i govorio da ce joj srušiti zid.

Bubola je na sudu rekao da je drveni križ postavio pod ruševinu u njegovom vlasništvu, u blizini kuce Lorize Tuljak, ali da križ nije bio s groblja te da nije bio okrenut prema kuci Tuljak. Ispod križa na jednoj je ploci napisao: "Poštuj oca i majku, poštuj tudu ženu i ne kradi" te je postavio plasticno cvijece, jednu svijecu i dva lampaša.

Objasnio je da je križ s cvijecem i lampašima stavio u cast svome djedu kojem je kao osmogodišnjak prije odlaska u Ameriku obecao da ce sagraditi kucu, a maknuo ga je kada je Tuljak pozvala policiju. Izjavio je da Lorizu Tuljak ne poznaje, da je s njom u sporu zbog zida koji se nalazi izmedu njezine i njegove kuce te onemogucava prilaz njegovoj kuci. Negira da je lupao po stepeništu i prijetio da ce zid srušiti, a o spornom zidu obavijestio je i gradonacelnika.

Objasnio je da križevi koje je postavio pored kuce, a na njima napisao imena "Loriza" i "Božo", nisu križevi za groblje, vec da se radi o tabelama kakve u SAD-u koriste za oznacavanje putokaza u nacionalnim parkovima. Postavio ih je da bi svojim radnicima ukazao na to da se tu nalazi imanje obitelji Tuljak te da ne prelaze preko njega.

Odvjetnica tužiteljice pitala je Bubolu je li na prozoru kuce postavio lutku s križem privezanu lancima i sajlom te natpisom: "Cekam te". Bubola je to potvrdio te dodao da je lutku, ustvari nasmijanog žapca velicine pola metra, stavio na prozor da bi ga lakše pronašao prijatelj iz SAD-a, koji mu je žapca poklonio. Bila je to neka vrsta šale, objasnio je, te opovrgnuo da se radilo o lutki vraga, kako tvrdi optužba.

Bubola i njegov branitelj zatražili su da se sa sudenja iskljuci javnost, ali je sutkinja zahtjev odbila. Na sljedecoj raspravi zakazanoj u prosincu saslušat ce se tužiteljica Loriza Tuljak, svjedoci Mario i Bruno Bubola te Denis Peroš.


Podijeli: Facebook Twiter