Brzo sprijecen prosvjed protiv Lukašenka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bjeloruska policija u nedjelju je brzo i odlucno sprijecila planirani prosvjed protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka koji ga je ocijenio zavjerom protiv njegove vlasti.

Mladi prosvjednici su putem internetskih društvenih mreža pozvali svoje istomišljenike da pocnu pljeskati cim autoritarni Lukašenko, na vlasti od 1994., pocne tradicionalni govor povodom dana bjeloruske neovisnosti.

Opozicija Lukašenku u Bjelorusiji postala je odvažnija kako se zemlja suocila s monetarnom krizom. Krizu je prouzrocilo prošlogodišnje povecanje mirovina i placa u javnom sektoru koje je Lukašenku trebalo u prosincu osigurati novu izbornu pobjedu ali koje je pomoglo i nastanku sadašnje proracunskog manjka. To je dovelo od 36-postotne devalvacije bjeloruske rublje što je doslovno izbrisalo ucinak povecanja placa i sada ozbiljno ogranicilo sredstva tvrtki za uvoz kljucnih proizvoda.

Kriza je ohrabrila mlade prosvjednike izvan oporbene matice da putem interneta upute poziv na "tihe" prosvjede samo pljeskanjem. Pripadnici policije i državnih službi sigurnosti u velikom su broju došli na nedjeljni skup kod spomen-obilježja na Aveniji pobjednika u Minsku i brzo odveli nekoliko ljudi koji su zapljeskali.

I prije no što je Lukašenko poceo svoj govor policajci u civilnim odijelima odveli su nekoliko mladih ljudi, ocito identificiranih kao potencijalni prosvjednici, dok su se nastojali pomiješati s Lukašenkovim pristašama.

Na mrežnoj stranici "Revolucija kroz društvene mreže", zatvorenoj u nedjelju, najavljeni su prosvjedi kasnije tijekom dana iako bi obilna kiša mogla ugroziti te planove.

Lukašenko je pred pocetak vojnog mimohoda povodom dana bjeloruske neovisnosti rekao da javne prosvjede vidi kao dio zavjere da ga se svrgne te da to namjerava zaustaviti. "Netko ovdje pokušava oponašati scenarij obojenih revolucija", rekao je aludirajuci na prosvjede u Gruziji i Ukrajini 2003.-2004. godine. "Žele nas baciti na koljena. To se nece dogoditi", rekao je Lukašenko.


Podijeli: Facebook Twiter