Brzina, adrenalin i uzbuđenje godišnje privuku 65 tisuća gostiju

U quadovima kroz šumu i uz more
U quadovima kroz šumu i uz more

Brzina, zabava, uzbuđenje i adrenalin najbolje opisuju doživljaje u adrenalinskom centru, jedinstvenom u Hrvatskoj, smještenom uz glavnu cestu između Poreča i Tara. Motodrom Poreč startao je 1999. godine kao prva najkvalitetnija karting pista u državi, izgrađena po svjetskim standardima moto-sporta, a danas je to pravo središte s nizom sadržaja u idiličnom krajoliku prepunom zelenila - od kartinga, kart crossa, adrenalinskog parka, paintballa do vožnji quadovima, buggyjima i segweyima. Zabava nije namijenjena samo odraslima, jer su u ponudi i dječja karting staza, organizacija rođendana, prostor za piknik na otvorenom, ali i team buildinzi koji se već od otvaranja sezone, 1. ožujka, odvijaju svakog vikenda. Naravno, tu su i organizirane i vođene ture s quadovima i buggyjima.

Zipline dužine oko 200 metara

Centar, koji je otvoren do 30. studenog, godišnje posjeti respektabilnih 65 tisuća gostiju, a najave za ovu sezonu jako su dobre pa će tu brojku sigurno premašiti. No, to je razumljivo kada Motodrom smjestimo u kontekst u kojem se nalazi - porečka rivijera od Tara i Vabrige na sjeveru do Funtane i Vrsara na jugu ljeti je najposjećenija. Samo u jednom danu u špici sezone ovdje boravi i stotinu tisuća turista kojima je Motodrom lako dostupan.

- Ove godine goste dočekujemo s novom serijom bolida za karting, produženom dječjom karting stazom te obnovljenom terasom kafića koju ćemo i natkriti, što je poveće ulaganje, a interijer ide u temeljitu obnovu nakon ove sezone. Proširili smo parkiralište na novih 8.000 četvornih metara pa sada samo za parkiranje imamo 20.000 kvadrata, kaže vlasnik Motodroma Damir Mekiš čiji se zabavni centar prostire na sedam hektara.

Veći parking bio je nužan jer u špici sezone, posebno kada je oblačno, u jednom danu znaju imati gotovo dvije tisuće gostiju, uglavnom stranaca. Najbrojniji su Nijemci, a potom Austrijanci, Slovenci i Talijani.

- Ovakvog centra nema ni u Sloveniji ni sjevernoj Italiji, a sljedeći s toliko sadržaja na jednom mjestu nalazi se kod Beča. U sezoni radimo svaki dan, sada nas je oko 20 zaposlenih, a ljeti radi i 60 radnika u dvije smjene, objašnjava Mekiš koji je vlasnik zemljišta, dok su sadržaji poput kart crossa, buggy off roada, staze za quad i adrenalinskog parka Sky Fox u zakupu. No, svi zajedno rade i surađuju. Nedavno je obnovljen i centar za paintball, na 6.000 kvadrata i otvoren cijele godine, pa će posjetitelje dočekati novim preprekama, tenkovima, topovima i drugim atrakcijama, poput nove linije ziplinea dužine oko 200 metara. Adrenalinski park ima i prostor za proslave rođendana.

Zaljubljenik u moto-sport

Kako je sve počelo? Iz rodnih Mekiša kod Vižinade 1989. je otišao raditi u Njemačku. Oduvijek je gajio veliku ljubav prema moto-sportu i dugo razmišljao o otvaranju karting staze na Poreštini. Godine 1996. predao je ondašnjoj općini Poreč zahtjev za gradnju staze pa se tri godine mučio s papirologijom. Kupio je prvu parcelu od 12.000 kvadrata te nastavio ulagati da bi se danas Motodrom prostirao na 70.000 kvadrata. Prvo je otvorena staza za karting, pa uređen ugostiteljski dio, prije deset godina i kart cross staze, a prije tri godine otvorena su vrata adrenalinskog parka. S programima za team buildinge, što se pokazalo iznimno uspješnim potezom, krenulo se 2004., a sada imaju i poligon za vožnju segweyima. Dane otvorenih vrata sa sniženim cijenama organiziraju na jesen. Centar sada radi od 10 do 18 sati, a ljeti od 9 do ponoći.

Iz Europe na team buildinge

- Posjećuju nas grupe iz cijele Europe, sve poznate velike tvrtke iz Hrvatske i EU-a organizirale su kod nas team buildinge za svoje djelatnike koji se voze na kartingu, igraju paintball, odu na ture s buggyima i/ili quadovima. Najviše ih imamo na proljeće i jesen, a sada je to svakog vikenda. Za grupne posjete surađujemo s 50-ak turističkih agencija koje su nam ove godine najavile 20 posto više grupa, zadovoljno kaže vlasnik Motodroma. Od 65 tisuća posjetitelja sedam posto su grupe, a ostalo individualni gosti.

Sljedeće - staza za velike karting utrke

- Posebno ulažemo u sigurnost naših atrakcija, sve je napravljeno po standardima. Djeca od pet godina nadalje mogu voziti bolide, potpuno je sigurno i bezopasno, a imamo i dvosjede pa mogu uživati cijele obitelji. Uskoro ćemo imati i fast food, a na vanjskoj terasi može se roštiljati, za stolovima ima mjesta za 80 ljudi, kaže Mekiš koji na ovome neće stati - namjerava napraviti stazu za velike karting utrke na europskoj razini. Dobro surađuje s klubovima u Njemačkoj gdje je karting izrazito razvijen i popularan.

- Radi se o velikoj investiciji, samo gradnja staze stoji dva milijuna eura, a treba kupiti i zemljište ili ga dugoročno unajmiti. Mjesta oko Motodroma za širenje ima sasvim dovoljno, ali ta je investicija dio petogodišnjeg plana, zaključuje. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter