Brzina, adrenalin i ekstremne biciklističke vožnje


Buzetu predstoje tri svibanjska sportska vikenda objedinjena u jednu manifestaciju pod nazivom Xtrem sport fest: biciklistički downhill, formula driver i enduro. Sezonu lova na pobjednička postolja otvaraju biciklisti i to već ovoga vikenda utrkom Downhil Buzet. Program počinje danas (petak) u 16 sati slobodnom vožnjom, a završava u nedjelju poslijepodne proglašenjem pobjednika.

Svoj je dolazak na sedmo izdanje biciklističkog downhilla do sada najavilo rekordnih 270 natjecatelja iz šesnaest zemalja, što je najveća brojka u povijesti utrke, a ovisno o vremenskim prilikama, očekuje se više od dvije tisuće posjetitelja, pohvalili su se na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnici organizatora utrke, Biciklističkog kluba Buzet. - DH Buzet najjača je downhill ili spustaška utrka u Hrvatskoj i to već neko vrijeme, dijelom zbog samog ranga utrke, a dijelom zbog organizacije jer smo ljestvicu postavili dosta visoko, istaknuo je predsjednik BK-a i direktor utrke Dragan Kranjčić.

- Publika ni ovoga puta neće biti razočarana, moći će uživati u vožnjama kreme svjetskog kupa kakve se viđaju samo na velikim svjetskim događanjima, rekao je tajnik BK-a, ujedno i tajnik utrke Darko Hrvatin. Zahvalio se brojnim volonterima koji već mjesecima rade na usavršavanju staze i dodatnoj sigurnosti, a zdušno će se angažirati i tijekom same utrke. Natjecatelji dolaze iz Slovenije, Austrije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Cipra, Češke, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Švicarske, Velike Britanije, Novog Zelanda i Hrvatske. Među njima su i domaće snage Daniel Cerovac i Mišel Buršić. Posebno veseli najava dolaska državnih prvaka Dubravke Družeta i Marka Šišovića, češke prvakinje Jane Bartova te Wyna Mastersa s Novog Zelanda, svrstanog među najjače vozače po međunarodnoj biciklističkoj federaciji UCI.

Iz Slovenije stiže "krema" svijeta downhilla: državni prvak Miran Vauh te Jura Žabjek, prošlogodišnji pobjednik DH Buzet. Prijavljena su i dva ELITE UCI MTB Teama, UNIOR tools team i GHOST RRP, Austrijanci Manuel Gruber i David Trummer, aktualni pobjednik europske serije IXS Cupa, najjače manifestacije nakon svjetskog kupa. Nakon buzetske utrke natjecatelji već za tjedan dana sele u Kranjsku Goru na IXS Cup. Utrka se boduje za Kup Hrvatske, Pokal Slovenije i UCI class 1 kategoriju. Bazna lokacija je naselje Most, stotinjak metara od gradskog centra. Staza je duga 1,7 kilometara i većim dijelom prolazi starim javnim putem koji povezuje Bržende i Most.

Podloga staze mješavina je kamena, zemlje, lapora i vodenog korita, a zbog atraktivnosti izrađeno je i nekoliko skokova gdje natjecatelji "lete" više metara u zrak. Ova je biciklistička disciplina jedna od najekstremnijih, a prilikom spuštanja nizbrdo niz stazu Škrbina postižu se velike brzine, čak i do 60 kilometara na sat. Bicikliste željne avanture čeka prava borba sa stijenama, potocima, slalom između stabala i višemetarski skokovi. U sklopu natjecanja priređuje se i zabavni program. U petak navečer nastupa The Night Express band, a koncerti su zakazani i za naredna dva dana. Paralelno će se na Mostu odvijati Bike Expo gdje će biti prikazani noviteti biciklističke opreme i samih bicikala. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter