Brzi vlak s mracne strane Balkana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ovo je dark side of Balkan, neka mješavina jazza... i još necega, rekao je ozbiljna lica saksofonist Sethstata Vasko Bojadžiski uzimajuci zalet za nastup u Cabahiji, na zadnjem nastupu proljetne Jazzbine.

Obecao je i da nece biti puno price, nego samo svirka što se i dogodilo, no iako su zapoceli u blueserskom stilu, tonovima koji više odgovaraju nekom sivom zimskom danu nego sredini proljeca, uskoro su ubrzali ritam koji je do kraja koncerta postao potpuno frenetican.

Uostalom, oni koji su došli na koncert to su od ovog makedonskog seksteta i ocekivali. Iako imaju svojih sjetnih i introspektivnih trenutaka, Sethstat svojom svirkom uglavnom podsjecaju na brzi vlak koji juri od mracne strane ka onoj svjetlijoj, a dodatno gorivo tom jazz vlaku koji se povremeno puni etnom daje funk.

Njihovi su ritmovi žestoki, ali vecinom skladbi dominira cista adrenalinska pozitiva, jedan ugodan osjecaj koji sugerira da je vrijeme za akciju, za uživanje u životu. To je pogotovo vidljivo u drugom dijelu u kojem su ocekivano bili još žešci, a smrtno ozbiljno Bojadžiskijevo lice konacno je postalo nasmiješeno, možda ponajprije zbog toga što je pulska publika, kako je u šali kazao, imala cast vidjeti kako njihov trombonist Vladan Drobicki pleše.

"To se vidi jednom u životu", kazao je Bojadžiski. Prije nego se upustio u jedan fenomenalni solo, bubnjar Goce Naumov otpjevao je i "Bird of prey" od Jima Morrisona i Doorsa. Iako je njegova izvedba dobrodošla kao malo razbijanje repertoara sastavljenog od instrumentala, Naumov nas je impresionirao nevjerojatnom brzinom i tempiranom preciznošcu svog bubnjarskog sola.

U bendu još sviraju i trubac sanjivog pogleda Aleksandar Nikolovski, Pance Bujkliev izvrsno se nosi s dvije klavijature koje bendu daju suvremeni zvuk i zapravo sprecavaju da se kompozicije pretvore u cijedenje glazbenih etno fraza te basist Pavel Drobicki.

Mracno ili veselo, tužno ili sretno, publika koja je ovaj u vecem broju popunila Cabahiju, za razliku od veceri prije, uživala je u svakoj izvedbi makedonskog seksteta, castivši ih aplauzima od prve pjesme. Upornim aplauzima dva puta pozvali su ih na bis da bi koncert završili izvedbom "A je u omari" grupe Miladojka Youneed. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter