Brzi umaci za slasnu paštu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedostatku vremena, a u napadaju gladi, situaciju spašavaju jednostavni i lagani umaci od rajcica, gljiva, cešnjaka, a od pelata obrok je gotov za 10 minuta.

Ako zbog pretrpanog rasporeda niste stigli skuhati rucak, situaciju ce spasiti egzoticni S.O.S. umak od badema koji se poslužuje za samo desetak minuta. Uzmite pola šalice badema, pola šalice svježeg bosiljka, rajcicu, žlicu nasjeckanog cešnjaka i pola šalice maslinova ulja. Nakon što ste u vrucoj vodi blanširali bademe, stavite ih u blender i izmiksajte. Svemu dodajte bosiljak, rajcicu, maslinovo ulje i cešnjak pa ponovno izmiksajte.



Jednostavno prelijte preko tjestenine. Podjednako brzo radi se i umak od articoka. Izvadite ih iz staklenke i izmiksajte u pire. Zatim na maslinovu ulju popržite dva cešnja cešnjaka, dodajte pire od articoka, posolite pa pirjajte dvije minute. U nedostatku vremena, a u napadaju gladi, dobitna kombinacija je i bijeli umak od gorgonzole. Dva cešnja cešnjaka nasjeckajte. Pirjajte na tri žlice maslinova ulja, a cim cešnjak poprimi zlatnu boju, dodajte nasjeckanu gorgonzolu i pirjajte dok se ne otopi. Dolijte 500 ml vrhnja za kuhanje pa prokuhajte. Prelijte tjesteninu, pospite naribanim sirom i uživajte.

Umak od suhih gljiva i parmezana
U pola litre vode namocite 15 dag suhih gljiva. U posudu s maslinovim uljem stavite gljive i pola od ukupne kolicine vode. Dodajte tri cešnja cešnjaka te kuhajte dok se sve ne zagusti. Preostalu vodu od gljiva dodajte vodi u kojoj kuhate tjesteninu. Prije posluživanja topli umak pospite naribanim parmezanom.

Najbrža pašta šuta na svijetu
Dva cešnja cešnjaka pirjajte na maslinovu ulju. Dodajte pola kilograma konzerviranoga graha i pola šalice mesne ili povrtne juhe. Kuhajte 15-ak minuta pa dodajte žlicu umaka od rajcice i mediteranskih zacina. Nastavite kuhati pet minuta na srednjoj vatri. Na kraju dodajte kuhanu tjesteninu.



Slasna tjestenina s cvjetacom
Cvjetacu odvojite na cvjetove i prokuhajte. Zatim na maslinovu ulju pirjajte dva usitnjena cešnja cešnjaka. Dodajte kuhanu cvjetacu i pomno miješajte. Postupno dodajte nasjeckani peršin i zacinite s malo papra. Podlijte s malo vode u kojoj se kuhala cvjetaca. Prema želji, možete dodati i malo vrhnja za kuhanje.

Lažna šalša s metvicom
Na maslinovu ulju popržite dva cešnja cešnjaka. Dodajte 500 ml pelata od rajcice. Miješajuci, pelate usitnite kuhacom. Pirjajte deset min na laganoj vatri. Prije kraja dodajte nekoliko usitnjenih listova svježe metvice ili malo suhe majcine dušice.


Podijeli: Facebook Twiter