Brza hrana - rizik za alergije kod djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djeca koja cešce jedu "junk food" uz veci rizik za pretilost imaju vece izglede i za razvoj alergija, upozoravaju talijanski znanstvenici sa sveucilišta u Firenci.

Usporedujuci skupinu djece iz sela u Burkini Faso i njihove talijanske vršnjake istraživaci su uocili kako djeca u Africi imaju znatno veci udio vlakana u prehrani, ali i znatno manje bakterija povezanih s pretilošcu te znatno više masnih kiselina koje štite od upalnih procesa ukljucenih u razvoj astme, ekcema i drugih alergijskih reakcija.

Talijanska su djeca jela znatno manje žitarica i povrca, ali su zato mnogo cešce konzumirala meso, masti i šecer. Crijevne bakterije su kod djece u Italiji bile usporedive s bakterijama kod africke djece samo u dojenackoj dobi.

Istraživaci vjeruju kako je odsutnost ovih bakterija kod djece u razvijenim zapadnim zemljama jedan od faktora koji pridonosi povecanju broja slucajeva alergija i upalnih bolesti u posljednjim desetljecima.


Podijeli: Facebook Twiter