Brutija: Učenici pjevali i pisali za Mariju i Linu

Polaganje vijenaca na spomen obilježje u Brutiji (T. KOCIJANČIĆ)
Polaganje vijenaca na spomen obilježje u Brutiji (T. KOCIJANČIĆ)

Zbor Osnovne škole Marije i Line koji je izveo hrvatsku himnu i svečanu pjesmu Istarske županije otvorio je danas kod spomen-ploče u Brutiji nedaleko od Savudrije program obilježavanja 69. obljetnice pogibije mladih antifašistkinja Marije Medica i Line Zakinja. Mlade heroine stradale su u ratno doba, 28. ožujka 1944., hrabro se suprotstavivši okupatoru, kada je Marija imala 20, a Lina samo 22 godine. Svake se godine pored spomen-obilježja okupljaju građani, od predstavnika gradske vlasti, udruga proizašlih iz ratnih razdoblja i političkih stranaka do lokalnih žitelja koji se s pijetetom i ponosom prisjećaju mladih antifašistkinja.

Nakon što su vijence položili predstavnici Grada, škola, udruga i političkih stranaka i minute šutnje, zbog kiše je program preseljen u zgradu nekadašnje škole u tom mjestu.

- Ne želeći odati svoje suborce, nakon što su bile mučene, streljane su nadomak kućnog praga. Zbog takvih osoba, koje su nas trajno zadužile, ne smijemo dopustiti da godine odnesu zaborav na njihovu žrtvu, kazao je gradonačelnik Vili Bassanese.

Učenici umaških osnovnih škola Marije i Line i talijanske "Galileo Galilei" recitirali su stihove kojima su osvojili nagrade na literarnom natječaju koje je organizirala umaška podružnica Udruge antifašističkih boraca. Njen predsjednik Anton Kosmina uručio im je nagrade. Prva su mjesta osvojili Leonardo Favretto iz talijanske i Hana Vrbanić iz hrvatske škole, potom drugi su Crystal Tolj iz talijanske i Fiona Shahini iz OŠ Marije i Line, dok su treće mjesto podijelili Lisa Longhi iz škole "Galileo Galilei" i Ana Marija Šorgo iz OŠ Marije i Line. (Zapisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter